GroenFront kraakt ecohuis Steenwijk

Een groep actievoerders van GroenFront heeft het ecohuis in Steenwijk afgelopen nacht gekraakt. Het politiekorps IJsselland bereidde rond de middag ontruiming ervan door de Mobiele Eenheid voor.

De bezetting volgde op een uitspraak van de rechtbank in Zwolle. Die bepaalde gisteren dat de gemeente Steenwijkerland terecht een sloopvergunning had afgegeven voor het huis. De bouwer van de veelbesproken woning, Jan Husslage, vocht eerder via de rechter de afgifte van die vergunning aan.

De bedoeling is om meteen na de ontruiming te beginnen met de sloop, aldus een woordvoerder van de politie. Volgens een zegsman van de gemeente staat dat nog niet vast. Begin van de middag kwam de lokale driehoek – politie, justitie en burgemeester – overeen om later vandaag tot ontruiming over te gaan.

De actievoerders eisen dat de overheid met de bouwer een akkoord bereikt over verplaatsing van de woning. GroenFront is bekend van de bezetting van het bos bij het Limburgse Schinveld dat moest verdwijnen om Awacs-vliegtuigen van de nabijgelegen basis in Geilenkirchen meer zicht te geven. Verder deed GroenFront van zich spreken met acties tegen de Betuwelijn.

Het door Husslage zelf gebouwde huis wordt afgebroken omdat het niet op tijd af was. Na een langdurige juridische procedure had de rechtbank eerder al bepaald dat de bouwer de grond moest teruggeven aan de gemeente. Omwonenden verzetten zich tegen de woning omdat ze vinden dat die niet past in de nieuwbouwwijk.