Fonds Carlyle daalt 20 pct na hervatten van handel

De koers van het investeringsfonds Carlyle Capital Corporation (CCC) is vanmorgen met 20 procent gedaald tot 2,57 euro, nadat de handel in het aandeel weer was hervat. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten had afgelopen vrijdag de handel stilgelegd, nadat CCC bekend had gemaakt niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis.

Gisteren bracht CCC een persbericht uit dat het in gesprek is met verschillende schuldeisers. Het fonds vraagt de banken om niet verder bezittingen te verkopen die ze als onderpand in bezit hebben. Een aantal banken heeft het onderpand in hun bezit, hypotheekobligaties waarin CCC belegt, inmiddels verkocht, denkt de investeringsmaatschappij. Het zou gaan om 5,7 miljard euro, meer dan een kwart van de totale bezittingen van CCC.

CCC is een investeringsfonds dat met veel geleend geld belegt in hypotheekobligaties, vooral die zijn uitgegeven door Freddie Mac en Fannie Mae. Dat zijn twee aan de overheid gelieerde bedrijven die hypotheken van minder draagkrachtige Amerikanen garanderen. Mede door de problemen van Carlyle is op de financiële markten grote twijfel ontstaan over de kredietwaardigheid van Fannie Mae en Freddie Mac.

CCC, dat in juli vorig jaar een notering kreeg met een uitgifteprijs van 19 euro per aandeel, is eigendom van Carlyle, een van de grootste private-equitymaatschappijen ter wereld. Het moederbedrijf is de dochter een keer te hulp geschoten met een lening van 150 miljoen euro. Verwacht wordt dat Carlyle niet nog een keer geld zal steken in zijn noodlijdende dochter.

De grootste private-equitymaatschappij ter wereld Blackstone rapporteerde gisteren een winstdaling in het laatste kwartaal van 2007 van 89 procent van 808 miljoen dollar (526,6 miljoen euro) naar 88 miljoen dollar. Als de kosten van de beursgang worden meegerekend, zoals onder Amerikaanse boekhoudregels moet, dook Blackstone in de laatste drie maanden van het jaar met een verlies van 170 miljoen dollar zelfs in de rode cijfers. Zowel de opbrengsten uit investeringen in bedrijven als in onroerend goed daalden in het laatste kwartaal.

De firma zei niet te verwachten dat de kredietmarkt snel zal ontdooien. Private-equityfirma’s gebruiken veel geleend geld om overnames te doen en kunnen sinds de zomer van 2007 nauwelijks meer aan geld komen om bedrijven te kopen.

Blackstone baarde vorig jaar veel opzien door als eerste grote investeringsmaatschappij een deel van zijn aandelen naar de beurs te brengen, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis. Ook trok het 3 miljard dollar aan van de Chinese staatsinvesteringsmaatschappij CIC. De koers van Blackstone is sinds de beursgang ruim gehalveerd.

Op Wall Street ontstond gisteren veel onrust door geruchten dat zakenbank Bear Stearns een tekort aan kasgeld heeft. Ondanks de reactie van Bear Stearns dat deze verhalen „totaal belachelijk” zijn, daalde de koers van de bank met 11,2 procent. Ook andere financiële instellingen als Citigroup en Bank of America, daalden gisteren fors op de beurs van New York.

Breaking views: pagina 17

Meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis