Film van de dag

Scène uit Saving Grace (Nigel Cole, 2000, GB), een lichtvoetig pleidooi voor de legalisering van softdrugs. Die Witwe Grace Trevethan (Brenda Blethyn) begutachtet in dem neuen Kinofilm "Grasgeflüster" mit dem Gärtner und Gelegenheits-Haschraucher Matthew (Craig Ferguson) eine Marihuana-Pflanze (Szenenfoto). Nach dem Tod ihres Mannes, der ihr einen gewaltigen Schuldenberg hinterließ, muss Grace auf einmal selbst für ihren Lebensunterhalt sorgen. Nachdem sie sich zuvor ihre Zeit als Hobbygärtnerin mit der Zucht von Orchideen vertrieb, will sie nun ihren "grünen Daumen" Gewinn bringend einsetzen: beim Anbau von Marihuana. Schon bald befindet sich im Gewächshaus von Grace eine Hanfplantage. Auch das örtliche Frauenkomitee wird auf die Neuzüchtungen aufmerksam - und lobt den prima Teeaufguss... Nun muss das Gras nur noch zu Geld gemacht werden. Und so tritt Grace in der Londoner Unterwelt Dealern und Gangstern gegenüber... Starttermin der Komödie ist der 17.8.2000. picture-alliance / dpa

Saving Grace. Vorige week vrijdag werd bekend dat het kabinet het drugsbeleid van de afgelopen dertig jaar gaat evalueren, met bijzondere aandacht voor het typisch Nederlandse fenomeen van het gedogen van softdrugs. Ook wordt onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van verschillende soorten drugs. Met dit in het achterhoofd is het aardig om Saving Grace te zien. Een vrouw uit de upper class ontdekt na de dood van haar man dat ze er niet zo warmpjes bijzit als ze veronderstelde. Vervolgens besluit ze in haar rozenkas marihuana te gaan verbouwen. Dit om een beetje bij te verdienen, anders vreest ze haar huis met tuin kwijt te raken. Je zou de film kunnen zien als lichtvoetig pleidooi voor de legalisering van softdrugs.Ook de dorpsarts steekt bijvoorbeeld graag een pretsigaretje op. Met Brenda Blethyn als eerzame weduwe.(Nigel Cole, 2000, GB), RTL8, 20.30-22.10u.André Waardenburg

    • André Waardenburg