Fiat Alitalia voor uitbrengen bod Air France-KLM

Air France-KLM mag een bod uitbrengen op de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. De raad van commissarissen van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern gaf hiertoe gisteren zijn fiat, onder voorwaarde dat de vakbonden van Alitalia instemmen met de overname. Het bod zal vrijdag worden uitgebracht.

Het grootste twistpunt van de overname is de luchthaven Milaan Malpensa. Air France-KLM wil de luchthaven niet langer als ‘hub’ (overstapluchthaven) gebruiken, waardoor 1.700 banen zullen verdwijnen. De vakbonden voor het grondpersoneel zijn dan ook tegen de overname, terwijl de bonden van de piloten en het cabinepersoneel overwegend voor zijn. Onder de Noord-Italiaanse bevolking is grote weerstand tegen de plannen.

Alitalia, dat per dag een verlies van 1 miljoen euro lijdt, kan alleen blijven bestaan door middel van een kapitaalinjectie. Het bedrijf wordt al jaren financieel overeind gehouden door de Italiaanse staat, die 49,9 procent van de aandelen bezit. Door de overname zal Air France-KLM „zijn positie als Europese leider bekrachtigen en zal Alitalia de mogelijkheid bieden zijn status als nationale leider te herstellen”, verklaart het Frans-Nederlandse concern. Air France-KLM is van plan 750 miljoen euro in Alitalia te investeren en biedt 35 cent per aandeel, veel lager dan de huidige beurskoers van 59 cent.

De Italiaanse overheid kan de overname nog blokkeren. De verkiezingen van 13-14 april spelen hierbij een belangrijke rol. De regering-Prodi, nu demissionair, steunt overname door Air France-KLM. Aanhangers van Silvio Berlusconi, die voor staat in de peilingen, geven de voorkeur aan een overname door het Italiaanse AirOne. Volgens analisten is deze kleine luchtvaartmaatschappij echter minder stabiel dan Air France-KLM. Berlusconi zei vorige week dat Alitalia in Italiaanse handen moet blijven. Een dag later kwam hij hierop terug door een overname door Air France-KLM goed te keuren, „mits Alitalia haar nationale karakter behoudt”.

Meer achtergronden over Alitalia op nrc.nl/alitalia