Eindelijk, je kunt weer dansen in Den Haag

In een voormalige Haagse seksbioscoop huist nu Club Le Paris.

Een doorgewinterd uitgaansgezelschap oordeelt: hier zit potentie in.

Galjaard, David

Wie in Den Haag woont en in het weekeinde lekker wil dansen, had tot voor kort weinig keuze. Kroegen genoeg, maar het clubaanbod is minimaal. Zeker als je het studentenleven bent ontgroeit. De Asta – nooit een publiekslieveling – is een zestienjarigenclub geworden. In Havana, Cocoon en Dantzig is het publiek erg jong of studentikoos, en van het eens zo hippe Silly’s aan de Grote Markt is weinig meer over. Op donderdag en vrijdag is er gratis toegang, waarmee een neergaande spiraal lijkt ingezet.

Dan wordt het al snel Amsterdam of Rotterdam. Maar na een drukke week heb je daar niet altijd zin in, laat staan in de onvermijdelijke rit met de nachttrein. Naast Square, Crystal (op het Plein) OneFour (naast het Paard) heeft het Haagse nachtleven er nu een nieuwe club bij: Club Le Paris. Een volwassen club waar ook de wat oudere danceliefhebber aan zijn trekken komt.

Eigenaren Niels Croes en Ben Manuputty, samen goed voor 42 jaar horeca-ervaring, geloven dat er voor hun zaak een markt is. „Den Haag en de omliggende voorsteden tellen samen 800.000 inwoners, genoeg om een club mee te vullen”, aldus Croes.

In theorie wel, ja. Maar nu de praktijk. En die praktijk is dat het om half twaalf nog akelig stil is als we op een zaterdagavond bij de club aan de Kettingstraat arriveren. Eerst maar een drankje in het Paard van Troje dan. Mijn gezelschap bestaat deze avond uit Lotte van Schoonhoven, Lianne Dijkstra, Peter Smit en Arjen de Jong: allen regelmatige clubbezoekers die wel van een feestje houden.

Zo bouwt bedrijfskundige Smit (27) op donderdagavond zijn eigen feestje als dj in poppodium Merleyn te Nijmegen. Datzelfde deed hij tijdens zijn studie aan de Berkeley University in San Francisco op de door hemzelf bedachte clubavond Paris2Amsterdam. En consultants Van Schoonhoven (29) en Dijkstra (26) organiseren jaarlijks voor zo’n 150 tot 200 man het themafeest Mystery night – inclusief popcornwagen, karaoke, dj’s, beveiliging, rode loper en fakkels. Van Schoonhoven deelt met vier anderen een enorm pand tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Een paar jaar geleden bedacht ze dat het leuk zou zijn een keer thuis een feest te geven voor vrienden en bekenden. Inmiddels is ze vier feesten verder.

Als dit doorgewinterde uitgaansgezelschap zich een uurtje later alsnog op de dansvloer in Le Paris begeeft, druppelt het publiek binnen. Lianne Dijkstra is te spreken over de inrichting. „Je ziet dat er veel moeite in is gestoken.” Inderdaad, niemand zou vermoeden dat hier in de jaren zeventig nog een seksbioscoop huisde. Het lichte en strak vormgegeven interieur geeft een fancy uitstraling.

Het loungegedeelte boven ziet er met een cocktailbar nog chiquer uit. Wie zich op de wit lederen banken nestelt, heeft door de veertig millimeter dikke glazen ramen een spectaculair uitzicht op de tweede danszaal, waar achter de draaitafel een grote gietijzeren klok hangt. De aandacht van Arjen de Jong (25) gaat uit naar het plafond: een goede ventilator en afzuigsysteem, constateert hij goedkeurend.

De dj draait vanavond vooral makkelijk in het gehoor liggende groovy en funky house. Nogal mainstream, oordeelt Peter Smit. „Desalniettemin trek je daarmee wel een breed publiek.” Hij heeft de partyagenda van Le Paris bekeken: „De line-up is prima voor wie niet zo van experimentele muziek houdt. Ze weten dj’s als Erick E te strikken, dat zijn natuurlijk grote namen in het segment.”

De club zal zich moeten bewijzen, erkent eigenaar Niels Croes. „We hebben de afgelopen twee maanden veel tijd gestoken in de opbouw van de horeca. Nu kunnen we energie stoppen in de wervingsstrategie van een vast clubpubliek. Zij moeten nog doorkrijgen dat ze niet per se de stad meer uit hoeven.” Als trekker lanceren hij en zijn compagnon in maart de vaste clubavond ‘Cocktail addicts’.

Als de vermoeidheid begint toe te slaan, gaan we naar beneden waar de geur van broodjes teriyaki kip en mozzarella de lekkere trek opwekt. Om half drie besluiten we dat het bedtijd is. Als we nog een blik werpen door de beslagen glazen deuren, zien we vele handen in de lucht, een teken dat het feest inmiddels is losgebarsten. Het unanieme oordeel van de kritische jury: Club Le Paris is een tent met potentie. Hagenaars, het wordt weer leuk dichtbij huis.

Club Le Paris, Den Haag, Kettingstraat 12. Open: do 22.00-04.00u, vr en za 23.00-04.30u. Entree: vanaf 5 euro

    • Anouk Eigenraam