Country met een gemis

CD Country Drive-By Truckers: Brighter than Creation’s Dark ***--

CD Country

Drive-By Truckers: Brighter than Creation’s Dark ***

Al meer dan tien jaar is Drive-By Truckers uit Georgia chroniqueur van de zelfkant in het zuiden. Met tongbrekend accent bezingt het vijftal in ijzingwekkende country, mierzoete ballads en southern rock-songs over wegkwijnende gehuchten waarin eenzame alcoholisten en outlaws ronddolen. Daarbij vliegen de kogels en flessen zelfgestookte alcohol je om de oren.

Dat die soundtrack voor red necks nooit verveelde, kwam door het drietal zanger/gitaristen dat de Truckers aan boord hadden. De gruizige keel van voorman Patterson Wood klaagde over de misère van de kleine man; de scherpe stem van Mike Cooley schetste dagelijkse tafereeltjes; en de hese Jason Isobell ging over de grote misstanden. Ging, want hij verliet vorige jaar de band en verkoos een solocarrière. Het achtste album van Drive-By Truckers, Brighter than Creation’s Dark, telt negentien nummers en duurt vijfenzeventig minuten, maar kan dat vertrek niet verhullen. Dat bassiste Shonna Tucker het gat als zangeres moet opvullen, is voor haar te hoog gegrepen. De naargeestige plattelandspoetica van Patterson en Cooley mag dan even hartverscheurend zijn gebleven (zeker in oneliners als ‘Daddy needs a drink to deal with all the beauty’ of ‘The man I shot, he tried to kill me’), maar deze plaat duurt te lang en blijft te leeg.

    • Frank Provoost