Commissaris: sancties tegen Cuba opheffen

Havana. Eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) wil de banden tussen de EU en Cuba aanhalen. Daarvoor moeten de diplomatieke sancties van de Europese Unie tegen Cuba volgens hem worden opgeheven. Hij bezocht Havana afgelopen weekeinde om een inschatting te maken van het politieke klimaat op het eiland, nu Raúl Castro de macht van zijn broer Fidel heeft overgenomen. In 2003 bevroor de Europese Unie de diplomatieke contacten met Cuba, omdat de autoriteiten in Havana 75 dissidenten tot zware gevangenisstraffen hadden veroordeeld. De sancties van de EU zijn sinds 2005 niet meer uitgevoerd, maar vormen volgens de eurocommissaris op papier nog steeds een struikelblok in het verbeteren van de dialoog met het Caribische eiland. Michel zal de EU-landen proberen te overtuigen de sancties af te schaffen. De lidstaten van de Europese Unie zijn verdeeld over de kwestie. Zo is Spanje, de voormalige kolonisator van Cuba, een voorvechter van het aanhalen van de banden met het eiland, terwijl Tsjechië en andere voormalige communistische landen daar tegen zijn. Zij vinden dat de mensenrechten op Cuba eerst moeten verbeteren.