Clubs eredivisie zetten stap naar eigen tv-kanaal

De voetbalsamenvattingen komen weer terug bij de NOS. Voor het begin van het seizoen moet er ook een Eredivisiekanaal zijn, een zender waar de clubs hoge verwachtingen van hebben.

Cees Banning

Tegen de Europese trend in krijgen de Nederlandse voetbalclubs minder geld voor de samenvattingen van gespeelde wedstrijden. Na een biedingsprocedure ontvangen de achttien clubs in de eredivisie16 miljoen euro per jaar. De samenvattingen worden, na een commercieel avontuur van drie jaar, vanaf volgend seizoen weer uitgezonden door de NOS. John de Mol betaalde drie jaar geleden nog 35 miljoen om de samenvattingen te mogen uitzenden. Dit bedrag was uitzonderlijk hoog omdat de mediamagnaat een nieuwe tv-zender opzette, waarbij het voetbal de nieuwe kijkers moest gaan lokken. „Het bedrag van 35 miljoen euro dat Talpa neertelde voor de samenvattingen was geen reëel bedrag”, constateert Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop.

De rechten voor de rechtstreekse radioreportages blijven bij het NOS-programma ‘Langs de lijn’. In totaal betaalt de NOS de komende vijf jaar 21 miljoen euro per jaar voor het uitzenden van voetbal. NOS-directeur Gerard Dielessen noemde het bedrag „politiek en maatschappelijk aanvaardbaar” en hij onderstreepte dat het voetbal niet ten koste gaat van andere NOS-programma’s.

De mediacommissie van de Eredivisie Commanditaire Vennootschap (ECV) vond dat de bieding op de live-wedstrijden dermate tegenvielen dat de clubs een eigen ‘Eredivisiekanaal’ gaan beginnen, waardoor de clubs de productie van de live-wedstrijden in eigen hand. De wedstrijden kunnen dan worden doorverkocht. „De focus is bewust op de live-uitzendingen gericht, daar liggen voor het profvoetbal de groeimogelijkheden”, zei ECV-voorzitter Michael van Praag gisteren in Arnhem tijdens een toelichting op het besluit. Hij wilde geen inhoudelijke mededelingen doen over de biedingen op de live-rechten. Maar de kabelexploitanten CanalDigitaal en Zesko Holding reageerden teleurgesteld op de keuze van de eredivisieclubs.

EndeMol neemt een belang in het Eredivisiekanaal en wordt strategische partner. Het zou om een investering van tien miljoen euro gaan. Samen met Endemol zal de ECV de komende weken de plannen voor het Eredivisiekanaal verder uitwerken. „Wij willen uitzenden over alle distributiekanalen”, zei ECV-directeur Alex Tielbeke. „Wij willen alle mogelijkheden aanbieden, van een abonnement op alle wedstrijden tot pay per view (betalen per wedstrijd, red.) of een digitale seizoenkaart, die fans de mogelijkheid biedt bij hun clubs alle uitwedstrijden te zien.”

Het kanaal moet bij het begin van het nieuwe seizoen beschikbaar zijn. De ambitie van de ECV is, volgens Van Praag, „op termijn” een voetbalkanaal te exploiteren dat zeven dagen per week 24 uur per dag voetbal uitzendt. „Tussen de 600.000 en 700.000 abonnees moet volgens ons mogelijk zijn.”

De clubs in de eredivisie ontvangen op dit moment 68 miljoen euro aan tv- en radiorechten. Diverse financiële instellingen staan de komende drie jaar garant dat dit bedrag niet minder wordt. De ECV is daarover in gesprek met onder meer de Rabobank en ING. Na de ‘overbruggingsperiode’ van drie jaar moet het Eredivisiekanaal genoeg inkomsten gaan genereren.

De eredivisieclubs proberen uiterlijk morgen, tijdens een overleg in Oosterbeek, een knoop door te hakken over de toekomst van de play-offs – en de bijbehorende tv-rechten. Sinds het voetbalseizoen 2005-2006 wordt in de eredivisie en de eerste divisie deze ‘competitieverlenging’ gespeeld. PSV heeft voorgesteld hiermee te stoppen. Als de clubs daarmee instemmen, zal het sectiebestuur van de voetbalbond die beslissing overnemen.

Op de agenda staat ook de afdracht aan de eerste divisie. Zij krijgen nu ruim elf miljoen euro per jaar van de eredivisie. Dit bedrag, zo voorspelt de ECV, zal komend seizoen al worden verlaagd. En na 2009 zal het aandeel (ruim zeventien procent van de televisie-opbrengsten) verder worden verlaagd. „Ze zullen de tering naar de nering moeten zetten”, zei ECV-voorzitter Van Praag. „Daar zijn ze zich ook van bewust, want ze bestuderen hoe ze meer op eigen benen kunnen staan.”

Nieuwsanalyse: Pagina 18

    • Cees Banning