Bonden schorten acties politie 24 uur op

De politiebonden doen vandaag een „laatste, ultieme poging” om een einde te maken aan het cao-conflict met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). De voorzitters van de bonden hebben daartoe vanochtend een gesprek aangevraagd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanmiddag zouden de ambtelijke top van het ministerie en de voorzitters van de bonden bijeenkomen in een poging de verschillen te overbruggen.

De politiebonden hebben nieuwe acties 24 uur opgeschort. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de acties vandaag bij het ministerie en bij de politiekorpsen werden aangezegd. Mogelijk gebeurt dat morgen alsnog.

Het cao-conflict tussen de politiebonden en minister Ter Horst duurt inmiddels drie maanden. Het eindbod – het derde formeel uitgebrachte bod – dat de minister de bonden medio februari deed, werd door de leden van drie van de vier politiebonden verworpen. Na het mislukte, dertien uur durende overleg in de nacht van vrijdag op zaterdag besloten de vier bonden samen op te trekken in hun strijd voor een betere cao. Na drie maanden kwamen zij voor het eerst op één lijn te staan wat hun looneisen betreft. De ACP en de ANPV, die de minister een ultimatum hadden gesteld dat vrijdag middernacht verliep, hervatten afgelopen weekend hun acties. De voetbalwedstrijden PSV-Ajaz, AZ-Feyenoord en VVV-FC Twente werden zondag afgelast vanwege politiestakingen.

Gisteren voerden de bonden gezamenlijk overleg over nieuwe acties en stakingen, die voor een deel publieksonvriendelijk zouden worden en aan het einde van de week zouden plaatsvinden. Vanochtend werd echter bekend dat de bonden nog een laatste poging willen doen het conflict op te lossen zónder dat daar acties aan te pas komen.

„Politiemensen zijn eigenlijk geen stakers. Acties willen we zoveel mogelijk proberen te voorkomen”, verklaart Henk Joore, bestuurder van de ANPV. Als de bonden en het ministerie er vandaag niet uitkomen, worden de acties morgen alsnog aangezegd. „Het is helemaal niet zeker dat er vandaag een akkoord ligt”, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP. „Daarover ga ik ook niet speculeren. Het ligt onwaarschijnlijk ingewikkeld, maar we gaan ervoor.” Welke eisen de bonden los willen laten om het conflict te beslechten, zegt Van de Kamp niet. „Dat maak ik bekend aan de onderhandelingstafel.”

Volg de ontwikkelingen op nrc.nl/binnenland