Blackstone moet zijn koers wijzigen

Blackstone ging vorig jaar juni naar de beurs voor 31 dollar per aandeel. De koers heeft sindsdien meer dan de helft van zijn waarde ingeleverd. Afgaande op de winst in het vierde kwartaal zou het komende jaar voor nog meer ongerief kunnen zorgen. De aandeelhouders moeten hun verwachtingen bijstellen.

Analisten hebben de gevolgen van de kredietcrisis voor het vierde kwartaal van Blackstone onderschat. Zij dachten dat het ‘economische netto-inkomen’ de maatstaf voor de winst die Blackstone het liefst hanteert, op zo’n 0,20 dollar per aandeel zou uitkomen. Maar het bleek slechts 0,08 dollar te zijn. De aandeelhouders lieten de koers, die al beneden de 15 dollar stond, daarop met nog een paar procent dalen.

De managementvergoedingen bij de twee grootste divisies van Blackstone – private equity en vastgoed – zijn het afgelopen kwartaal gelijk gebleven of gedaald. De firma boekte tevens een afschrijving van 142 miljoen dollar aan prestatievergoedingen, tegenover een winst van 151 miljoen dollar in het voorgaande kwartaal, een weerspiegeling van de lagere waarderingen van zijn portefeuillebedrijven.

De vooruitzichten zien er ook niet veelbelovend uit. Blackstone heeft sinds begin dit jaar slechts één transactie gesloten met een omvang van meer dan 2 miljard dollar.

De transactievergoedingen, die in 2007 een kwart van de omzet van de divisies voor private equity en vastgoed voor hun rekening namen, zullen waarschijnlijk dalen. Bovendien kunnen de aanhoudende koersdalingen op de aandelenmarkten het nog lastiger maken om portefeuillebedrijven met winst te verkopen. Dat zou kunnen leiden tot nog meer afschrijvingen.

Kortom: de kredietcrisis heeft de wereld der bedrijvenopkopers ingrijpend veranderd, en de winst van Blackstone is daar een bewijs van. Het aandeel Blackstone leek duur toen de firma een beursnotering kreeg.

De meeste analisten vinden dat het er nu goedkoop uitziet. Het probleem is echter dat bedrijvenopkopers in veel lastiger omstandigheden moeten opereren dan zelfs de grootste pessimist medio 2007 voor mogelijk had gehouden.

Uiteraard zijn er ook wat sprankjes hoop. De hedgefonds- en adviesdivisies van Blackstone groeien. Maar deze twee divisies zijn klein vergeleken met de kernactiviteiten van de firma: ze brachten in 2007 slechts een derde van de totale omzet binnen.

De groei van Blackstone is nog steeds afhankelijk van de overnames van bedrijven. De firma heeft geld genoeg, maar bijna alle andere factoren werken niet bepaald mee. Dat duidt erop dat 2008 wel eens een zwak jaar zou kunnen worden. De harde nieuwe werkelijkheid betekent dat beleggers het aandeel beter niet als een koopje kunnen beschouwen.

Lauren Silva

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Lauren Silva