Acht militairen VS gedood bij aanslagen Irak

Bij twee bomaanslagen in Irak zijn gisteren acht Amerikaanse militairen en een Iraakse tolk omgekomen. Vanochtend zijn vier Iraakse politieagenten omgekomen bij een aanval op een politiepost. De vier aanvallers kwamen zelf ook om, evenals een burger.

Vijf Amerikaanse militairen die gistermiddag in het centrum van Bagdad patrouille liepen, kwamen om toen een jonge man op hen af liep, een praatje aanknoopte en zichzelf met een bomgordel opblies. Drie andere militairen, een tolk en negen Iraakse voorbijgangers raakten gewond.

Volgens een ooggetuige die in de buurt een hamburgerstalletje heeft, was de afgelopen drie dagen steeds een groep Amerikanen te voet komen patrouilleren in de winkelbuurt. Tot voor kort kwamen de Amerikanen nooit hun humvee’s (terreinwagens) uit, aldus de man, maar nu begaven ze zich tussen het winkelende publiek.

Het was de dodelijkste aanslag op Amerikanen in de Iraakse hoofdstad sinds de extra troepenopbouw (‘the surge’) deze zomer zijn hoogtepunt bereikte. De aanslag maakte nog eens duidelijk dat ook in Bagdad, waar een sterke Amerikaanse militaire aanwezigheid is, de situatie zeer onveilig blijft. Donderdag kwamen bij een aanslag in een drukke winkelbuurt in Bagdad 68 mensen om het leven.

In heel Irak zijn sinds de inval in Irak, bijna vijf jaar geleden, 3.983 Amerikaanse militairen gesneuveld. Tellingen van het aantal omgekomen Iraakse burgers lopen uiteen van zo’n 80.000 tot 90.000.

Ten noorden van Bagdad, in de provincie Diyala, kwamen gisteren drie Amerikaanse militairen en hun Iraakse tolk om toen hun auto op een bermbom reed. In Suleymaniya, in Iraaks Koerdistan, maakte een zelfmoordenaar in met een autobom bij een hotel één dodelijk slachtoffer. In Mosul, in het noorden van Irak, werd vanochtend een politiepost aangevallen, waarbij in totaal negen doden vielen. (Reuters, AP, AFP)