3 Knutselen

Ambachtelijk boekbinden

Naaien en lijmen

maakjeeigenboek.nl, 29,50 euro voor 5 boekjes incl. verzendkosten

Met je vinger zelf een kneep tussen rug en voorplat aanbrengen is heerlijk. Het kraaltje van het kapitaalbandje steekt lekker geel af tegen het wit. Het schutblad is van gevergeerd papier. Eén van de leuke dingen van het ‘zelfboekmaakpakket’ van de Grafische Cultuur Stichting is dat je al die vaktermen leert. En het vak van het ambachtelijk boekbinden natuurlijk. Het pakket is helemaal áf. Uit de spannende doos komen papier, lijm, garen, naalden en boekbanden voor vijf boekjes. Een uitstekende en aanstekelijk geschreven gebruiksaanwijzing leidt je stap voor stap door het proces en geeft zelfs suggesties hoe je vervolgens een verhaal schrijft om erin te zetten. Het pakket is voor iedereen vanaf 9 jaar en die leeftijdsgrens is niet voor niets. De 7- en 8-jarigen hadden hulp nodig. Op het resultaat waren ze allemaal even trots. (CJ)

Met bijdragen van Carola Janssen, Sanne Steusel en Janet van der Vaart