Zoek een boer: teurgoule

2 liter volle melk180 g rijst met ronde korrel200 g suiker2 vanillestokjes

In Normandië wonen de Rolls Royces onder de koeien. Die koeien leveren melk die door de plaatselijke bevolking met wit goud wordt vergeleken. Van de melk worden verrukkelijke kaasjes – pont- l’évêque, camembert, livarot en pavé d’Auge gemaakt en niet te vergeten heerlijk crème fraîche en boter.

Op zaterdag worden vele locale producten verkocht op de markt in de bovenstad van Avranches: kippen die op een erf hebben rond gelopen, schelp- en schaaldieren die uit zee zijn gevist. Opkomende honger kan ter plaatste worden gestild met een tussen een stokbrood gestoken of in een boekweitflens gerolde geroosterde worst.

Op de markten in Normandië wordt ook een nagerecht verkocht dat gedoemd is te verdwijnen: teurgoule, rijstepap met een bruin korstje. Prijs per kilo: 4 euro. Teurgoule wordt van rauwe melk gemaakt die in een grote aardewerken pot of schaal of in een pan wordt gegoten. Aan die melk worden rijst, melk, suiker en vanille toegevoegd. Vervolgens verblijft de pot urenlang in een warme oven. Je vind teurgoule heerlijk of je haat dit ouderwetse nagerecht. In Normandië bestaan twee teurgoule scholen. Je hebt de teurgoule-met-kaneel-liefhebbers en de vanillestokjeaanhangers. Je hebt trouwens ook de liefhebbers van het bruine vel op de rijstepap en de mensen die dat vel er vol walging van afscheppen.

Bereiding van de teurgoule: verwarm een aardewerken pot of hoge schaal met een inhoud van 3 liter in de oven die een temperatuur heeft van 100 graden. Snijd de vanillestokjes in de lengte met een scherp mesje in. Schraap de zwarte zaadjes uit de stokjes en voeg ze toe aan de melk. Zoek bij voorkeur een boer met melkkoeien en koop bij hem ongepasteuriseerde, rauwe melk. Breng de melk met de suiker, de vanillestokjes en de rijst in een pan op het fornuis aan de kook. Giet alles voorzichtig over in de aardewerken schaal die weer terug in de oven wordt geplaatst en daar 3-4 uur blijft staan. De rijst wordt heel, heel langzaam gaar. Na enkele uren bevindt zich bovenop de teurgoule een goudbruine korst.

Anne Scheepmaker

Morgen: Piemontese appeltaart

    • Anne Scheepmaker