Young Vips

Foto Andreas Terlaak Pianiste Soo Cho achter haar vleugel in haar appartement in Amsterdam. Soo Cho wordt gezien als een van de meest talentvolle jazzmusici van dit moment en maakt daarom deel uit van de Young Vips Tournee. Foto: Andreas Terlaak
Foto Andreas Terlaak Pianiste Soo Cho achter haar vleugel in haar appartement in Amsterdam. Soo Cho wordt gezien als een van de meest talentvolle jazzmusici van dit moment en maakt daarom deel uit van de Young Vips Tournee. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

,,Ik kom uit een sportieve familie, mijn tweelingbroers en mijn moeder zijn in Korea bekende sporters. Bij ons tellen prestaties, van muziek hebben zij weinig verstand. Dat ik naar Nederland vertrok om jazz te studeren, omdat de jazz in Korea van een laag niveau is, werd slecht begrepen. Klassieke muziek heeft klasse – jazz is waardeloos. Maar nu ik een platencontract heb en mijn eerste cd uitkomt, groeit de interesse. Al heeft de familie met hun sportcontracten en sponsors wel verkeerde ideeën van de geldstroom in de jazz.”

Vrijdag begint de tiende editie van de Young Vips Tournee. Twee jazzbands toeren in een double-bill voor ‘buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire’ door het hele land. Naast het duo Bram Stadhouders/Onno Govaert presenteert pianiste Soo Cho haar debuut-cd Prayer. Cho studeerde klassieke muziek in Seoul en kwam in 2001 naar Nederland. Nu volgt ze masterstudies jazzpiano en compositie aan twee conservatoria. Met haar kwartet, met onder meer trompettist Angelo Verploegen, brengt ze sensitieve, delicate jazz waarin ze effectief gebruik maakt van ruimte en tijd.

,,Om tot Young Vip uitverkozen te zijn betekent veel. Ik heb lang gewacht op deze kans mezelf te laten horen. In Korea werkte ik na mijn klassieke opleiding als pianist in hotels en bars. Ik was niet meer dan muzikaal behang en het werk verveelde me ontzettend. Ik wilde vérder met mijn muziek. Een vriend vertelde me over het goede en betaalbare muziekonderwijs in Nederland. Buitenlandse studenten zijn hier erg welkom.

,,Ik verlangde er naar mijn muziek te verdiepen. In de stijl van pianisten als Keith Jarrett en de Enrico Pieranunzi bijvoorbeeld. Die laatste raadde me in een privéles aan te luisteren hoe het geluid van binnenuit de piano komt. Het allervroegste moment dat het hamertje op de snaren slaat. Ik luister nu meer en ik voel meer.

,,Ook de jamsessies en de concerten die ik een aantal jaar op vaste basis kon geven in Dordtse jazzclub DJS hebben me verder gebracht. Ik ben niet het type pianist dat met razende timing en veel noten geweldig imponeert. Je ziet veel vrouwelijke musici spelen zoals mannen dat zouden doen: hot en heavy. Ik voel die behoefte niet en wil juist op vrouwelijke wijze spelen: delicaat, intiem, zacht en mooi. Blij ben ik met de wijze waarop Angelo Verploegen met zijn bugel tegen mijn pianomelodieën aanzingt. Het past. De stilte na een song vlak voordat men gaat klappen is heerlijk. Dan weet je dat je noten impact hadden.

,,Al jaren wil ik een cd maken en toch stel ik het steeds weer uit. Bij mij kan de twijfel ineens toe slaan. Zal ik ooit goed genoeg worden? Heb ik wel wat te vertellen? Op zo’n dieptepunt is het titelnummer van de cd Prayer ook ontstaan. Het was een soort muzikale nootkreet toen ik compleet vastzat en mij leeg voelde als componist. „Tijdens een nachtelijke depressie bevond ik me aan de piano. Ik sloeg herhaaldelijk een ‘g’ aan, bang om meer noten te spelen. Op die noot, echt vanuit mijn binnenste, kwam ineens een melodie. Het was een ontlading. Een nieuwe ingang.

,,Hoewel ik mijn familie mis denk ik niet dat ik nog terugga naar Korea. Ik heb nu een fijn jazzband, een cd. Een nieuw leven. Het Hollandse weer inspireert me bovendien. De dagenlange miezer, de wind door de bomen. Een volle maan. Het zijn ontdekkingen die leiden tot stemmige maar zeker niet treurige songs, zoals mijn familie oordeelde. Integendeel, hier ben ik op mijn plaats.”

Soo Cho Quartet: Prayer (Challenge Records); Young Vips on Tour, 14/3 Bimhuis, Amsterdam. Tournee t/m 13/4. www.youngvips.nl

    • Amanda Kuyper