Witte jassen, leed en dood: heerlijk!

De populaire ziekenhuisserie Grey’s Anatomy is vanaf vanavond terug in Nederland.

Na zestig afleveringen is de formule uitgewoond, maar dat maakt helemaal niet uit.

De cast van het vierde seizoen van de ziekenhuisserie Grey’s Anatomy. Foto ABC GREY'S ANATOMY - ÒGreyÕs AnatomyÓ stars Ellen Pompeo as Meredith Grey, Patrick Dempsey as Derek Shepherd, Sandra Oh as Cristina Yang, Katherine Heigl as Isobel ÒIzzieÓ Stevens, T.R. Knight as George OÕMalley, Justin Chambers as Alex Karev, Chandra Wilson as Miranda Bailey, James Pickens, Jr. as Richard Webber, Sara Ramirez as Callie Torres, Eric Dane as Mark Sloan and Chyler Leigh as Lexie Grey. (ABC/BOB D'AMICO) ERIC DANE, SANDRA OH, JAMES PICKENS, JR., SARA RAMIREZ, JUSTIN CHAMBERS, PATRICK DEMPSEY, KATHERINE HEIGL, ELLEN POMPEO, CHYLER LEIGH, CHANDRA WILSON, T.R. KNIGHT ABC

Al sinds Grey’s Anatomy in 2005 op het Amerikaanse scherm kwam is het één van de best bekeken programma’s. De ziekenhuisserie won vorig jaar de Golden Globe en kreeg diverse Emmy’s. Ook Nederland kijkt massaal en praat de volgende dag over de nieuwste belevenissen van Meredith, Izzie, Dr. Dreamy, Dr. Steamy en de andere artsen. Verzameldvd’s staan soms op drie plaatsen tegelijk in de toptien. Maandag begint op Net 5 het vierde seizoen.

Grey’s Anatomy is de schepping van Shonda Rhymes (38) die eerder filmscenario’s schreef. Haar bekendste is de roadmovie voor meisjes Crossroads, een stervehikel dat zangeres Britney Spears in 2002 moest neerzetten als een mens met diepte en acteertalent. Veel van de eendimensionale clichéwereld van die film vind je terug in het Seattle Grace Hospital waar Grey’s Anatomy speelt.

Van St. Elsewhere tot ER en van Medisch Centrum West tot Hartslag en De coassistent, er is een eindeloze reeks series die in ziekenhuizen spelen. De locatie waar mannen en vrouwen samenwerken, waar grote klassenverschillen bestaan tussen verpleegsters en sterchirurgen, waar dagelijks nieuwe mensen binnenkomen die aan hun bed nog weer andere mensen ontvangen, waar leed en dood dagelijkse gasten zijn en waar het geluk in de vorm van genezing en geboortes al even frequent voorkomen.

Het ziekenhuis blijft een van de aantrekkelijkste ‘arena’s’. Het genre zal wel altijd populair blijven. Niet alleen als ‘serieus’ drama, maar ook als comedy, zoals Green Wing en Scrubs.

Grey’s Anatomy gaat over vijf chirurgen in opleiding. In de eerste aflevering arriveren zij in het Seattle Grace ziekenhuis, „het beste ziekenhuis ten westen van New York”.

De vijf hebben allemaal een verhaal. Meredith Grey – naar haar is de serie met een verwijzing naar het bekende lesboek anatomie van Gray genoemd – is de dochter van een beroemde chirurge die in hetzelfde ziekenhuis werkte. Dan heb je een corpsbal, een schijnbare kneus, een streberige Aziatische en een lingeriemodel. Ook enkele stafchirurgen spelen belangrijke rollen, maar het lager verplegend personeel krijgt amper een gezicht.

Wat Grey’s Anatomy aantrekkelijk maakt zijn die jonge chirurgen die keihard, belangrijk werk doen en onderling ook nog eens intense relaties hebben en boeiende levens leiden.

Precies zoals de kijker.

Maar na zestig afleveringen is de formule uitgewoond. De ziektes en complicaties zijn steeds bizarder geworden (man met bazookagranaat in buik, vrouw bevalt terwijl afgerukte arm wordt aangenaaid). En iedereen heeft het intussen met iedereen gedaan. Een dieptepunt was het slot van het derde seizoen met een huwelijksplechtigheid waarbij beide partners het in de kerk op het laatste moment laten afweten. Het leek wel een cliffhanger van Dynasty in zijn wanhopigste fase.

Dat is de rationele overweging. Maar als je kijkt, vergeet je die bezwaren. Grey’s Anatomy is heerlijk comfortvoer, het ideale genoegen bij een volle doos Celebrations. Het niveau van plot en teksten bewijst dat Grey’s Anatomy het tv-equivalent is van het verpleegsterromannetje anno nu. Emoties zijn zo belangrijk dat de rest een ruis is die een achtergrond of dramatische ontwikkeling moet suggereren. In essentie is elke scène een close-up van twee gezichten die iets beleven. In een beeldroman zouden ze volkomen stil staan, maar hier beweegt het een beetje.

Het beste aan Grey’s Anatomy is dat je er amper bij hoeft na te denken. Al drie jaar lang is in elke aflevering een linnenkamer, vrije operatiezaal of schoonmaakkast het decor van een intiem samenzijn.

Het heeft in Grey’s Anatomy iets van een pauzeknop, even los van de wereld.

Grey’s Anatomy, seizoen 4, maandag 20.30, Net 5.

    • Dirk Limburg