Voetbal eredivisie terug naar NOS

De samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eredivisie komen met ingang van het nieuwe seizoen terug bij de NOS. De bieding op de live-wedstrijden viel dermate tegen dat de clubs een eigen ‘eredivisiekanaal’ gaan beginnen.

Dat adviseert de mediacommissie van de Eredivisie CV (ECV) aan de achttien leden. De eredivisieclubs komen vandaag bijeen om te spreken over de mediarechten vanaf seizoen 2008-2009.

Het contract van de ECV met RTL en Tele2, die de uitzendrechten hebben op de samenvattingen en de live-wedstrijden, loopt aan het einde van dit seizoen af. RTL nam de voetbalrechten over van John de Mols Talpa. De Mol en Tele2 betaalden, bij de vorige veiling, bijna 70 miljoen euro voor drie jaar. De clubs streefden ernaar om deze keer circa 100 miljoen euro binnen te halen, voor een contract van drie, vier of vijf jaar. Begin dit jaar besloot de ECV over te gaan tot een tweede biedingsronde omdat de geboden bedragen tegenvielen.

Volgens direct betrokkenen is door de NOS 24 miljoen euro geboden voor de samenvattingen. Bij de vorige bieding leverden de samenvattingen nog ruim 30 miljoen euro op.

Met een eigen Eredivisiekanaal houden de clubs de productie van de live-wedstrijden in eigen hand. De wedstrijden kunnen dan worden doorverkocht. Eredivisie CV noemt daarbij Engeland als voorbeeld, waar het voetbal zeer succesvol wordt geëxploiteerd op betaal-tv van BSkyB.

NOS-presentator Tom Egbers nam vanochtend al een voorschot op het besluit van de ECV. „Ik weet dat de NOS een meer dan gerede kans maakt op het uitzenden van de samenvattingen”, zei hij op Radio 538. „Het voetbal zal bij ons zonder reclame-onderbreking te zien zijn.” En voetbal wordt „de hoofdmoot” van Studio Sport. „Daar moet je niet te veel toeters en bellen aan hangen.”