Verkiezingswinst voor regering Malta

De Nationalistische Partij van de premier van Malta, Lawrence Gonzi, heeft gisteren de Maltese parlementsverkiezingen gewonnen. De centrum-rechtse Nationalisten, die Malta de afgelopen tien jaar hebben geregeerd, behaalden 49,3 procent van de stemmen en versloegen daarmee nipt de oppositionele Arbeiderspartij, die op 48,8 procent uitkwam.

Het verschil in stemmen was zo klein – slechts 1.542 – dat de Arbeiderspartij pas vanmorgen haar verlies toegaf. De hele nacht claimden aanhangers van beide partijen nog de overwinning.

De verkiezingen waren de eerste sinds het eiland in 2004 toetrad tot de Europese Unie. In 2003 was het EU-lidmaatschap nog het belangrijkste verkiezingsonderwerp, omdat de Arbeiderspartij zich daartegen verzette.

In de verkiezingscampagne van dit jaar speelden andere thema’s een rol. De Arbeiderspartij, geleid door Alfred Sant, beschuldigde ministers in de regering-Gonzi van corruptie en beloofde verandering na een decennium centrum-rechts regeringsbeleid.

De Nationalisten voerden campagne met het thema van de goed draaiende economie van Malta. Het mediterrane eiland, met ongeveer 400.000 inwoners, kent een lage werkloosheid van vier procent. Het begrotingstekort is de laatste jaren teruggelopen van 10 naar 1,6 procent. De Nationalisten hebben sinds 1987 bijna onafgebroken geregeerd. Alleen tussen 1996 en 1998 was de Arbeiderspartij kort aan de macht.

De opkomst bij de verkiezingen van gisteren bedroeg 93,3 procent, in 2003 was dat nog drie procent hoger. (AP, AFP)