Televisie Voorkeur

Deze week (op 12 maart) begint de Boekenweek en vanavond is er De avond van het boek, gepresenteerd door Hans Goedkoop. Vier teams gaan met elkaar de strijd aan in een boekenquiz (jury Elsbeth Etty en Femke Halsema). Verder is er de bekendmaking van het beste buitenlandse boek aller tijden.Ned. 2, 20.25-21.47u.

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de noodkreet van het World Food Program van de Verenigde Naties over de voedselprijzen. Sinds 2005 zijn die prijzen met 75 procent gestegen, omdat het in landen zoals China en India steeds beter gaat én omdat er flinke subsidies zitten op biobrandstoffen. Het WFP meldt dat miljoenen mensen in de problemen komen en de VN vraagt de Europese Unie om hulp. Ned.1, 18.00-18.45u.

Nova. Aandacht voor de verkoop van de voetbaltelevisierechten, een debat tussen Hero Brinkman (PVV) en Alexander Pechtold (D66) over toekomst van de Antillen en de vrijspraak van zakenman Guus van Kouwenhoven, die was beschuldigd van illegale wapenhandel. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Kassa 2. Pasen: welke eieren zijn het best voor het welzijn van de kip? Een onderzoek naar de verschillen tussen het scharrelei, het weiland-ei, het vrije-uitloopei en het biologische ei. Ook wordt nagegaan of een man met lang haar vrouwenshampoo kan gebruiken, of dat hij voor een mannelijke look is aangewezen op Andrelon for men. Ned.2, 19.20-19.55u.

Radar. Klachten over bruidszaken, die jurken leveren die er heel anders uitzien dan besteld, of op maat gemaakte jurken die niet passen. Verder een reportage over de financiële gevolgen van de uitspraak van de Ombudsman Financiële Diensten, die vindt dat de verzekeraars te hoge kosten in rekening brengen voor kapitaalverzekeringen. Ned.1, 20.30-21.15u.

Oz and James’s big wine adventures. Informatieve roadmovie. De Britse wijnjournalist Oz Clarke probeert zijn collega van het autoprogramma Top Gear de beginselen van de ‘oenologie’ bij te brengen. Samen reizen ze in een vintage Jaguar Coupé door Frankrijk op zoek naar de beste wijnen. Vanavond in de Provence. België 2, 21.10-21.40u.

Panorama: Shaken babies. Reportage over kinderoppas Keran Henderson, die vorig jaar werd veroordeeld omdat ze een baby doodgeschud zou hebben. BBC1, 21.30-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Bernlef over het boekenweekgeschenk dat hij schreef: De Pianoman. Aart Staartjes en Wieteke van Dort halen herinneringen op aan de Stratemakeropzeeshow. Deze week verschijnt een verzamelbox over de legendarische jeugdtelevisieserie uit de jaren ‘70. De presentatie is in handen van Joost Karhof, geassisteerd door tafelheer Cornald Maas. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Aan tafel vandaag Guy Verhofstadt. Hij is nog premier van België, maar vertrekt op 20 maart. Hij kijkt terug op de afgelopen periode en vooruit naar het boek dat hij gaat schrijven over Europa. Schrijver Geert Mak kijkt terug op de serie In Europa en geeft een weerwoord op de kritiek rond zijn programma. Ned.1, 23.00-23-55u.

documentaire

Days that shook the world. Serie documentaires over schokkende gebeurtenissen. Vandaag over het Amerikaanse radiobewerking in 1938 van de roman The war of the worlds van H.G. Wells, over een landing van marsmannen op aarde. Het hoorspel was zo levensecht dat er grote paniek uitbrak onder de Amerikaanse luisteraars. België 2, 21.40-22.07u.

Dokument: scènes uit een kindertijd. Tweede deel van de driedelige documentaire van Marijke Jongbloed over de 9-jarige Jill. Haar vader heeft een hersentumor, haar broer is geboren met een hersenbeschadiging. Jills moeder gaat op zoek naar andere behandelmogelijkheden voor haar vader. Ze hoort over ene professor uit Keulen die hoop geeft aan uitbehandelde, opgegeven kankerpatiënten. Maar ook het Duitse medische experiment mislukt, en het moment breekt aan dat Jill afscheid moet nemen van haar vader. Ned.2, 22.55-23.45u.

Tegenlicht: Control room. De Amerikaans-Egyptische regisseur Jehane Nouhaim kreeg tijdens de oorlog in Irak dankzij haar Egyptische achtergrond unieke toegang tot de Arabische zender Al Jazeera. De film toont Al Jazeera-medewerkers in pijnlijke verwarring. Ze zijn verheugd over de val van Saddam Hoesein, maar voelen tegelijkertijd diepe afschuw voor het feit dat de Arabische wereld Amerika nodig heeft om de dictator te verdrijven. Control Room is geen anti-oorlogsfilm, maar roept desondanks de vraag op waarom deze oorlog gevochten moest worden. Herhaling uit 2003. Ned.2, 23.45-1.15u.

cultuur

Op het nachtkastje. In het kader van de boekenweek zendt de VPRO elf korte auteursportretten uit, te beginnen vandaag. Een specifieke scène die bij de geportretteerde past, geeft een nieuwe en interessante kijk op wie hij of zij is. De auteurs spreken over de passie en het enthousiasme, maar tevens over mogelijke frustraties en keerzijdes van het schrijverschap. Eerste aflevering: Ronald Giphart. Ned.2, 22.49-22.55u.

Amusement

Waar is De Mol? Reisprogramma waarin Johnny de Mol met bekende gasten naar Afrika reist. Vandaag: fotomodel Doutzen Kroes in Oeganda. Veronica, 22.30-23.25u.

sport

Holland Sport. Gasten o.a. zwemcoach Jacco Verhaeren, trainer van Pieter van den Hoogenband en Marleen Veldhuis, over het EK Zwemmen, nieuwe zwempakken en de Olympische Spelen in Peking. Ned.3, 20.25-21.30u.