Stoner snel bij kunstlicht

Voor de Australische motorcoureur Casey Stoner maakt het niet veel uit hoe het zicht is. Hij racet in de zon en in de regen hard, maar zonodig ook bij kunstlicht. Hij bewees het zondagavond tijdens de primeur in Doha. De titelverdediger begon het nieuwe MotoGP-seizoen goed op zijn Ducati. Hij won de Grote Prijs van Qatar.

De voorsprong van Stoner op de nummers twee en drie, de Spaanse debutant Jorge Lorenzo (Yamaha) en diens landgenoot Dani Pedrosa (Honda), was aanzienlijk. De laatste had wel een bliksemstart. Hij stoof in de eerste ronde vanaf de achtste plaats iedereen voorbij. Lorenzo, die na twee wereldtitels bij de kwartliters naar de MotoGP overstapte, vertrok van poleposition maar viel aanvankelijk terug naar de vijfde plek.

Stoner won dus onbedreigd op het kille Losail-circuit, waar 3600 lampen met in totaal 5,4 miljoen watt aan vermogen de racebaan (en de omgeving) verlichtten. Voor de stroomtoevoer was 500 kilometer kabel getrokken. (ANP)