Sparta zegeviert, Groningen derde

Sparta heeft in het gevecht tegen degradatie uit de eredivisie een belangrijke overwinning behaald. De Rotterdamse voetbalclub versloeg een zwak Roda JC met 4-1.

Vorige week had Sparta nog met 3-0 verloren bij NAC Breda, en eerdere nederlagen tegen concurrenten als Heracles Almelo en Excelsior hadden Sparta in degradatienood gebracht. Gistermiddag zag trainer Foeke Booy wel de inzet die hij liever iedere week ziet, al werd Sparta ook geholpen door het zwakke verdedigen van Roda en vooral Pa Kah.

Zowel bij de eerste goal van Darryl Roberts als de 2-0 van Nathan Rutjes ging de Rodaverdediger in de fout. In de tweede helft mocht de jonge aanvaller Marvis Emnes de score aandikken tot 4-0, Yulu-Matondo maakte het tegendoelpunt voor Roda. De ploeg uit Kerkrade staat nu achtste en ziet de concurrenten voor een play-offplaats om UEFA-Cupvoetbal verder weg lopen.

Sparta wist dat De Graafschap en Excelsior zaterdag al hadden verloren. De ploeg uit Doetinchem verloor met 3-1 bij NEC, Excelsior verloor thuis met 2-1 van Vitesse. Bij de bezoekers ontbrak Theo Janssen. Hij weigerde op de bank plaats te nemen en vertrok voor de wedstrijd naar huis. Hij bood gisteren zijn excuses aan voor die ‘werkweigering’. Morgen volgt een gesprek tussen Janssen en trainer Aad de Mos.

FC Groningen deed goede zaken door te winnen bij Willem II. In Tilburg werd het 2-1 voor de club van Ron Jans, dankzij een laat doelpunt van verdediger Sepp de Roover. Door de zege stijgt FC Groningen naar de derde plaats in de eredivisie, omdat NAC Breda met 3-0 verloor bij Heerenveen. NAC en Groningen hebben beide 50 punten, maar Groningen heeft een beter doelsaldo. Feyenoord, dat woensdag de uitgestelde wedstrijd speelt bij AZ, volgt op twee punten van NAC en Groningen.

De topper tussen PSV en Ajax die wegens de politie-acties niet kon gespeeld worden, is verschoven naar 19 maart. PSV kon niet vroeger spelen, omdat overmorgen de return in het UEFA-Cuptoernooi tegen Tottenham wordt gespeeld.