Soboleva verbetert record bij WK indoor

Jelena Soboleva heeft gisteren bij de wereldkampioenschappen indooratletiek haar wereldrecord op de 1500 meter verbeterd. De Russin liep in Valencia 3.57,71 en was daarmee ruim drietiende sneller dan ze vorige maand in Moskou was geweest. Toen zette ze de mondiale toptijd op 3.58,05.

Met de Olympische Spelen ijn Peking als grote blikvanger in 2008, waren bij de WK indooratletiek in Valencia verder weinig in het oog springende prestaties te zien.

Een van de hoogtepunten in Valencia had de finale van de 60 meter horden bij de mannen tussen de Chinese wereld- en olympisch kampioen Xiang Liu en de Cubaan Dayron Robles moeten worden. Maar Robles bleef in de series steken omdat hij een valse start vermoedde. Toen zijn collega's de eerste horden bereikten, moest de Cubaan nog op gang komen. Weg finale, weg hoogtepunt. Liu veroverde ‘s avonds op zijn gemak de wereldtitel, waarmee hij zijn trilogie volbracht. Aan de beste seizoentijd van Robles (7,38 seconden) kwam hij met 7,46 bij lange na niet.

Ook bij de vrouwen ontbrak de spanning in de finale van de 60 horden. De Zweedse Susanna Kallur liep in de warming up voor de halve eindstrijd een hamstringblessure op, waarna het voor de Amerikaanse LoLo Jones een simpel karwei was de wereldtitel te veroveren. Kallur trok in februari verrassend het wereldrecord op de discipline naar zich toe.

Op de 1500 meter verraste de Ethiopiër Deresse Mekonnen. De pupil van de Nederlandse bondscoach Theo Joosten won het duel met de Keniaan Daniel Kipchirchir Komen nipt (3.38,23 om 3.38,54), maar werd vervolgens gediskwalificeerd omdat hij na wat duw- en trekwerk met de Nieuw-Zeelander Nicholas Willis buiten de baan was beland. Later op de avond kreeg hij van de protestcommissie toch zijn gelijk en werd Mekonnen alsnog als winnaar aangewezen. Het kostte de Spanjaard Arturo Casado zijn bronzen plak. (ANP)