Sauerbreij wint zonder waxman wereldbeker

Snowboardster Nicoline Sauerbreij (28) heeft afgelopen weekeinde de eindzege in de wereldbeker parallel reuzenslalom veiliggesteld. Zij is de eerste Nederlandse winnares in de geschiedenis.

Sauerbreij werd in de Canadese plaats Stoneham eerste in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Haar voorsprong op de nummer twee, de Oostenrijkse Heidi Neururer, bedraagt nu meer dan 1.000 punten, genoeg voor de eindzege.

Vanuit Canada reageerde Sauerbreij opgetogen op „een prestatie, die ik niet voor mogelijk had gehouden.” De snowboardster: „Ik blijf toch een Nederlandse die niet in de sneeuw is grootgebracht. Toen ik vijf jaar geleden tweede werd in het wereldbekerklassement, vond ik dat al een onovertrefbaar resultaat.”

Sauerbreij schrijft haar succes toe aan de randvoorwaarden, die op een waxman na, goed zijn geregeld. „Ik hoef me bijna nergens zorgen over te maken. Ik kende een goede voorbereiding in de zomer, ben verschoond gebleven van blessures en word gesteund door een goede manager. Vrijwel alles klopte en dat is andere seizoenen wel eens anders geweest.”

Haar enige punt van zorg voor volgens seizoen is de aanstelling van een waxman. Ze heeft dit seizoen behoorlijk moeten improviseren om haar board goed geprepareerd te krijgen. „Ik heb eerst iemand gehad die werkzaam is in een Bilthovense sportzaak, daarna een Japanner en tot slot de waxman van de Sloveense mannenploeg. Tussendoor waxte ik mijn bord zelf, hoewel dat niet altijd een succes was. De wedstrijd in Lake Placid ging daardoor volledig de mist in. De omstandigheden waren daar ook zo wisselvallig, dat ik me te langen leste tot de Sloveen heb gewend. Omdat hij niet met vrouwen, maar met mannen werkt, was dat gelukkig geen probleem.”

Hoe Sauerbreij die zwakke plek in haar begeleidingsteam moet herstellen weet ze nog niet. „Dat is iets waar ik me komende zomer mee ga bezighouden.” Ze hoopt dat haar zege in de wereldbeker deuren van sponsors opent, zodat ze zich de aanstelling van een waxman kan permitteren.

De overwinning heeft Sauerbreij op eigen kracht afgedwongen. Ze presteerde vanaf de eerste wedstrijd in Landgraaf constant, met vrijwel altijd een plaats in de topdrie. In Canada rekende ze uiteindelijk in een rechtstreeks duel af met haar concurrente Neururer.

Sauerbreij maakt ook kans op de eindzege in het algemeen klassement. Daarin gaat ze aan de leiding met 7.900 punten. De ontknoping is op 15 maart bij de wereldbekerfinale in het Italiaanse Valmalenco.