Ruzie Andes nog verder bijgelegd

Na het bijleggen van hun ruzie, vrijdag, hebben Ecuador, Colombia, Venezuela en Nicaragua meer gebaren van goede wil getoond. De Venezolaanse president Chávez zal zijn tanks aan de grens met Colombia terugtrekken en stuurt weer een ambassadeur naar Bogotá. Zijn collega Correa uit Ecuador heeft nog „een beetje tijd” nodig, maar is hetzelfde van plan. Ook Nicaragua heeft de banden hersteld.

Vorige week ontstond er crisis in de regio na een aanval van Colombia op een FARC-kamp in Ecuador. De ruzie kon werd gesust tijdens een top in Santo Domingo. Daar was de stemming eerst zo vijandig dat de leiders elkaar nog net niet fysiek te lijf gingen. Na bemiddeling van Dominicaanse gastheer Fernández werden uiteindelijk echter handen geschud en kwam er zelfs ruimte voor grappen. Zo zei de Colombiaanse president Uribe dat de Nicaraguaanse president Ortega het vliegticket terug voor zijn uitgezette ambassadeur moest betalen. Ortega grapte hierna dat dit niet nodig was „omdat hij nog steeds in het land is”. (AFP)