Rotterdam krijgt nieuw gratis weekblad

Na Den Haag krijgt ook Rotterdam er een regionaal weekblad bij. Rotterdam Vandaag en Morgen is volgens de oprichters „een gratis opinieweekblad” dat afhankelijk van het animo van adverteerders voor of na de zomer in een oplage van 50.000 exemplaren verspreid moet worden in Rotterdam en omgeving.

Het weekblad, dat waarschijnlijk in tabloidformaat zal verschijnen, is een initiatief van Geert-Jan Laan, oud-hoofdredacteur van Het Vrije Volk en het Dagblad van het Noorden. „Het moet een weekblad worden dat dieper graaft dan de meeste dagbladen en ook ruimte biedt voor regionale onderzoeksjournalistiek”, zegt Laan die nog in onderhandeling is met drukkerijen en financiers.

Het weekblad richt zich op hoger opgeleide lezers boven de veertig jaar. „ Metro en Spits richten zich al op jongeren. Wij willen een soort regionale De Pers gaan maken. Die krant slaagt er in een hoger opgeleid publiek te trekken met meer achtergrondverhalen. Wij willen ons echter richten op de regio Rotterdam. ”

Eerder had Geert-Jan Laan plannen voor een betaalde dagelijkse Rotterdamse krant die ook bij lezers thuis bezorgd moest worden, maar „enkele investeerders” trokken zich terug. De krant had een reactie moeten zijn op de destijds in zijn ogen mislukte fusie tussen Algemeen Dagblad en Rotterdams Dagblad. Volgens Laan is de regionale berichtgeving in Algemeen Dagblad de laatste tijd wél verbeterd, en richt zijn weekblad zich daarom nu op een andere doelgroep. Voor de krant, die in bakken verspreid moet worden in bijvoorbeeld bibliotheken en buurthuizen is een investering van „een paar ton” nodig, zegt Laan.

In mei vorig jaar kreeg Den Haag al een eigen weekblad, Den Haag Centraal. Deze krant met vijf redacteuren en 40 freelancers heeft inmiddels een betaalde oplage van 6000 exemplaren. Volgens hoofdredacteur Coos Versteeg is het „niet makkelijk” om te overleven. Mede door een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Nederlandse Pers van ruim 300.000 euro kan de krant nu uitgebreider abonnees werven.