Prijsstijging door tekort aan gewassen

Prijzen van levensmiddelen zijn in Nederland de afgelopen twaalf maanden fors gestegen door tekorten aan landbouwproducten op de wereldmarkt. De prijs van boter steeg het hardst met 23,7 procent.

Dit blijkt uit vanmorgen gepubliceerde nadere details van inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om winkelprijzen in februari ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Naast zuivel (melk steeg 18,5 procent) stegen ook oliën en vetten fors in prijs (11,3 procent), evenals brood: 5,8 procent.

De gemiddelde prijsstijging van alle voedselproducten in de winkel is twee keer zo hoog als de gemiddelde inflatie in Nederland. In februari stegen de voedselprijzen gemiddeld met 4,2 procent, terwijl de inflatie uitkwam op 2,2 procent. Met name prijsdalingen van kleding en elektriciteit drukten de inflatie.

De producentenprijzen voor voeding stegen in januari veel harder dan de consumentenprijzen, aldus het CBS vandaag. Deze prijzen zijn ruim 16 procent hoger dan een jaar eerder. De reden dat de prijsstijgingen in de winkel minder hoog zijn, is dat de prijs van grondstoffen maar een beperkt deel uitmaakt van de winkelprijs. Voor de industrie steeg de prijs van oliën het hardst: 45 procent. Diervoeders, meel en zuivel stegen rond de 30 procent. Bij de andere producten waren de prijsstijgingen gematigder.

Vorig jaar zomer kenden zuivelproducten de sterkste stijging onder de producentenprijzen. De prijs van melkpoeder lag toen ongeveer 80 procent hoger dan een jaar eerder. Sindsdien zijn de prijzen gedaald. Ook kaas en boter noteerden in het najaar van 2007 nog sterke prijsstijgingen, maar ook hiervan nemen de prijzen weer af. Deze daling werkt echter nog niet door in de winkelprijzen, aldus een woordvoerder van het CBS.

De stijging van de producentenprijzen van voedsel is ruimschoots hoger dan de gemiddelde stijging, die in januari uitkwam op bijna 10 procent. Dat is de grootste toename in meer dan 7 jaar.