President: vervroegde verkiezingen in Servië

Belgrado. De Servische president Boris Tadic heeft zaterdag aangekondigd dat hij nieuwe verkiezingen uitschrijft. Zijn coalitieregering was vorige week in een crisis terechtgekomen door ruzie over de onafhankelijkheid van Kosovo en de toekomst van Servië in de Europese Unie. Premier Kotunica is tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en wil de banden met de EU bevriezen omdat de Unie de onafhankelijkheid van Kosovo steunt. De regeringspartijen DS (van president Tadic) en G17 Plus zijn net als Kotunica tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, maar ze vinden dat de Europese integratie moet worden voortgezet. Kotunica suggereerde 11 mei als datum voor de verkiezingen. Dan staan gemeentelijke verkiezingen op het programma. Tadic heeft nog geen datum genoemd.