Politieagent is de boeman

PSV-Ajax werd afgelast wegens acties bij de politie voor een verbeterde cao.

Beide voetbalclubs spreken van competitievervalsing.

Ajax-supporter Corinna Cia en PSV-aanhangster Cindy van der Steen treuren om de afgelasting. Foto WFA WFA37T:SUPPORTERS BLIJVEN RUSTIG IN EINDHOVEN:EINDHOVEN;09MAR2008-Ondanks de aangekondigde tegenacties vanuit de diverse suportersgroepen van zowel PSV als Ajax bleef het zondagmiddag rustig in de Eindhovense binnenstad. Op het internet circuleerde berichten dat de voetbalaanhangers een protest zouden gaan houden op de Eindhovense Markt, ondanks een afgekondigde noodverordering die dat verbood. Wel verzamelden zich veel supporters bij wat cafe's op de Eindhovense Markt, maar men bleef rustig wat drinken en praten over de afgelasting van de wedstrijd PSV-Ajax door de politiestaking. Op de foto links Ajaxsupporter Corinna Cia (42 jaar) en rechts PSVaanhangster Cindy van der Steen (16 jaar). Zij zochten steun bij elkaar nu de wedstrijden zijn afgelast. Corinna droeg ondanks het verbod toch wat kleding van haar club onder een fleecejack. Ook droeg zij een T-shirt met de tekst "Politie, blijf met je poten van voetbal af".WFA/nvr/str.Niels van Rooij WFA WFA

Competitievervalsing. De beleidsmakers van PSV en Ajax namen dat woord direct in de mond – als een Pavlov-reactie – nadat op zaterdagmiddag bekend was geworden dat het duel tussen de beide topploegen door acties van de politie geen doorgang zou vinden. Jan Reker, algemeen directeur van koploper PSV, hield er de volgende lezing op na: „We hebben zes punten voorsprong, als een paar weken later gespeeld wordt, weet je niet hoe het ervoor staat.” Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, had een geheel andere kijk op de zaak: „We hadden de kans om in te lopen op PSV en zodoende de competitie weer spannend te maken.” Ajax-trainer Adrie Koster voegde daar aan toe: „Nu voetballen we misschien wel tegen PSV als de competitie allang beslist is.”

Nadat in de loop van afgelopen week bekend was geworden dat de politiebonden opnieuw cao-acties zouden gaan voeren, wachtten de meeste clubs rustig af. Directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB noemde de agenten eind vorig jaar nog „verwende kereltjes”, maar liet nu via een woordvoerster van de voetbalbond weten „teleurgesteld” te zijn. Alleen Ajax maakte de gang naar de rechter. Via een kort geding wilde de Amsterdamse club de acties proberen te verbieden. Ajax dichtte zich juist een grote kans toe tegen PSV omdat die ploeg afgelopen donderdag in het UEFA-Cuptoernooi nog tegen Tottenham Hotspur speelde.

PSV liet officieel weten dat de club de gang naar de rechtbank te ver vond gaan. In de praktijk kwam het de Eindhovense club natuurlijk wel goed uit dat de spelers onverwachts rust kregen. Het was veelzeggend dat Reker donderdag op het veld van Tottenham Hotspur al hardop over een mogelijke inhaaldatum voor PSV-Ajax filosofeerde. Woensdagavond 19 maart zou volgens de directeur het meest voor de hand liggen.

Rechtbankpresident Herco Uniken Venema was zaterdagmiddag niet gevoelig voor het argument van Ajax dat de voetbalcompetitie zou worden vervalst. Hij was in Utrecht van mening dat „de bonden in dit geval een recht hebben om te staken. Alleen in uitzonderingsgevallen mag dit grondrecht worden beperkt.” Dat was in zijn ogen nu niet het geval.

Het is de tweede keer dit seizoen dat het topduel tussen PSV en Ajax door het cao-conflict tussen de bonden en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken niet door kon gaan. In december werd Ajax-PSV afgelast. De wedstrijd werd in januari alsnog gespeeld. Kenneth Perez was in december nog in dienst van de kampioen, maar stapte in de winterstop over naar de concurrent uit Amsterdam. Dat hij in het shirt van Ajax plots tegenover PSV zou komen te staan, zou volgens aanhangers van de club rieken naar competitievervalsing. Na de 0-2 in de Arena sprak niemand daar in Eindhoven nog over.

In de aanloop naar het duel tussen PSV en Ajax leek zich een soortgelijk probleem voor te gaan doen. Ajax-trainer Adrie Koster zou nadrukkelijk in de belangstelling staan van PSV. De Eindhovense club zou in de oud-international een ideale assistent zien van de nieuwe hoofdtrainer Huub Stevens. Beide clubs hielden de voorbije weken wijselijk de kiezen op elkaar als de toekomst van Koster ter sprake kwam. Ze wilden in ieder geval voor het onderlinge duel tussen PSV en Ajax geen afrondende gesprekken voeren. Al was het alleen maar om de schijn van belangenverstrengeling – en dus competitievervalsing – te vermijden.

Het is vooraf noch achteraf te bewijzen dat het afgelasten van PSV-Ajax tot competitievervalsing zal leiden. In het verleden werden wedstrijden in het betaald voetbal meer dan eens afgelast wegens regen. De weergoden werden nooit als schuldige aangewezen van een verloren kampioensrace. Het is wat eenvoudiger voor de clubbestuurders om de politieagenten als boemannen aan te wijzen, mochten de vereiste prestaties op het veld zijn uitgebleven.

    • Koen Greven