Politie stelt voetbal teleur

Competitievervalsing. Dat was de eensluidende reactie van PSV en Ajax nadat dit weekeinde bekend werd dat het duel tussen de nummers een en twee in de eredivisie voetbal niet kon doorgaan.

Het wegblijven van politie bij de voetbalwedstrijden op zondag – in reactie op mislukt cao-overleg vrijdagnacht – gaf sommige burgemeesters reden een duel te verbieden. Naast PSV-Ajax in Eindhoven werd AZ-Feyenoord in Alkmaar afgelast, net als de wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Twente. In Rotterdam ging Sparta-Roda JC wel door, zonder politie.

Ajax spande een kort geding aan tergen de politiebonden, dat zaterdagmiddag diende. De club, zes punten achter op PSV, zag volgens financieel directeur Jeroen Slop kans in te lopen op PSV, dat vorige week ook een zware Europese wedstrijd had gespeeld.

De president van de Utrechtse rechtbank, Herco Uniken Venema, was niet gevoelig voor het argument van Ajax dat de voetbalcompetitie zou worden vervalst. Hij oordeelde dat de bonden recht hebben om te staken. „Alleen in uitzonderingsgevallen mag dit grondrecht worden beperkt.”

Het was voor de tweede keer dit seizoen dat politieacties rondom een nieuwe cao het voetbal troffen. Ook de eerste keer ging het om wedstrijden tussen Ajax en PSV en tussen Feyenoord en AZ.

Burgemeester Braks van Eindhoven kondigde voor zondag een noodverordening af om Ajax-supporters uit de stad te weren. Van enig protest was in Eindhoven echter niets merkbaar.

De reacties waren dit weekend vooral gelaten. De directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler, die de agenten eind vorig jaar nog „verwende kereltjes” noemde, liet nu via een woordvoerster van de voetbalbond weten „teleurgesteld” te zijn.

AZ-trainer Louis van Gaal noemde de bonden ongeloofwaardig. „De vorige keer dat er gestaakt werd rond voetbalwedstrijden, werd na afloop verklaard dat de bonden het voetbal in het vervolg niet meer als doelwit zouden gebruiken. Als je dat verklaart, moet je je daar ook aan houden.”

En de financieel directeur van Feyenoord, Onno Jacobs: „We vinden het zeer teleurstellend dat de politiebonden hun strijd opnieuw over de rug van de clubs en de toeschouwers uit willen vechten.”