Politie gaat verkeer ‘beïnvloeden’

De politie zal morgen van 8 tot 10 uur ’s ochtends het werk neerleggen en activiteiten ondernemen die een „verkeersbeïnvloedende werking” zullen hebben. Dat zegt Hans van Duijn, voorzitter van politiebond NPB.

Ook voor donderdag staat er „iets aparts” gepland, aldus Van Duijn. Van Duijn wilde niet nader ingaan op de vraag waar de stakingsactie precies uit zal bestaan. Vandaag komen de bonden bijeen om te overleggen over nieuwe acties. Door politiestakingen werden gisteren de voetbalwedstrijden PSV-Ajax, AZ-Feyenoord en VVV-FC Twente afgelast.

Afgelopen vrijdag mislukte het overleg over een nieuwe cao tussen de bonden en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Na dertien uur praten wezen de bonden een nieuw bod van Ter Horst af. Vorige week reageerde het merendeel van de politiemensen afwijzend op het eindbod van Ter Horst, dat de minister in februari bekendmaakte. Het bod, met een looptijd van drie jaar, bood de agenten over 2008 en 2009 een loonsverhoging van 6,8 procent. Bovendien kregen zij twee incidentele uitkeringen van in totaal 1800 euro bruto. De salarisstijging in 2010 zou circa 3,25 procent zijn.

Minister Ter Horst zei dat zij afgelopen vrijdag een „majeure beweging” richting de bonden heeft gemaakt. Tijdens de onderhandelingen garandeerde zij informeel dat de loonsverhoging in 2010 minimaal 3,25 procent zou zijn en bood aan de incidentele toeslagen te verdubbelen. De bonden vinden het nieuwste bod nog steeds onvoldoende omdat het wederom geen structurele verbeteringen zou bieden. Ter Horst noemde de afwijzing „zeer teleurstellend en onbegrijpelijk”. Een nieuw bod van haar kant is niet te verwachten, zei de minister na de mislukte onderhandelingen.

Inmiddels hebben de bonden een gezamenlijk eisenpakket opgesteld, door de looneisen gedeeltelijk samen te voegen. De afgelopen maanden hielden de bonden vast aan hun eigen eisen, die onderling erg verschilden. Lees ook: Sport, pagina 13Lees ook: Commentaar, pagina 19