Politie: akkoord over cao was nabij

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft zaterdagochtend vroeg de cao-onderhandelingen met de politiebonden afgebroken, terwijl een akkoord volgens de bonden mogelijk was. De minister was niet bereid te onderhandelen over een gezamenlijk eisenpakket dat de bonden ver na middernacht hadden ingebracht.

Volgens Ter Horst was er geen sprake van een „serieus tegenbod”, verklaart haar woordvoerder. „De minister heeft drie majeure stappen in de richting van de politie gezet. Dan verwacht je een voorstel dat ons tegemoetkomt. In dit voorstel komen de bonden weer met eisen waarvan ze weten dat ze onrealistisch zijn.”

Het dertien uur durende overleg over een nieuwe cao tussen de bonden en Ter Horst leidde in de nacht van vrijdag op zaterdag niet tot een akkoord. De bonden verwierpen een informeel voorstel van de minister. Ter Horst weigerde te onderhandelen over een tegenvoorstel van de gezamenlijke bonden en sloot de vergadering.

Geen verstandige keuze, vinden de bonden. „Zij had moeten zeggen: ik ben moe, het is laat, ik wil slapen. Laten we op een later tijdstip verder onderhandelen”, zegt Hans van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Ook de andere bonden betreuren het dat de minister niet langer wilde praten. „Je wilt tot het uiterste gaan”, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP. „Ik heb erop aangedrongen verder te onderhandelen.” Inmiddels hebben de bonden hun acties hervat. Gisteren werden de voetbalwedstrijden PSV-Ajax, AZ-Feyenoord en VVV-FC Twente vanwege politiestakingen afgelast. Het conflict over de politie-cao duurt inmiddels drie maanden. Ter Horst bood eerst 5,75 procent meer loon in twee jaar; nu is dat ruim 10 procent voor drie jaar.

Bak geld: pagina 3

Commentaar: pagina 7