Opperrechter in Pakistan keert terug op post

De Pakistaanse opperrechter Iftikhar Muhammad Chaudhry en zestig andere rechters die vorig najaar door president Musharraf werden ontslagen, worden weer aangesteld.

Dat zijn de winnaars van de parlementsverkiezingen – de Pakistaanse Volkspartij (PPP) en de Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) – gisteren overeengekomen. De partijleiders kondigden aan samen een regering te zullen samenstellen.

De terugkeer van de rechters is een nieuwe tegenslag voor president Pervez Musharraf. Gisteren was het een jaar geleden dat hij Chaudhry ontsloeg, vermoedelijk omdat hij vreesde dat die grondwettelijke bezwaren zou aandragen tegen Musharrafs herverkiezing. Dat besluit leidde tot een landelijke protestbeweging van juristen en activisten en werd in juli door het Hooggerechtshof ongedaan gemaakt. Daarop riep Musharraf in november de noodtoestand uit en verving hij de belangrijkste rechters door volgelingen. Hij liet zich door het zittende, aan hem getrouwe parlement voor vijf jaar herkiezen.

Gisteren kondigden PPP-leider Asif Ali Zardari, weduwnaar van de vermoorde Benazir Bhutto, en oud-premier Nawaz Sharif van de PML-N hun samenwerking aan tijdens een persconferentie. Sharif en Bhutto waren bittere politieke rivalen in de periode 1988-1999, toen zij elkaar afwisselden als premier, maar die pijn is nu vergeten. Sharif verklaarde te accepteren dat de PPP, die met 120 zetels de grootste partij werd, de regering zal leiden.

Sharifs belangrijkste eis was het eerherstel voor de rechters. Musharraf zal in hen een bedreiging zien, omdat ze zijn herverkiezing alsnog ongrondwettig kunnen verklaren. Sharif, in 1999 door Musharraf met een staatsgreep afgezet, heeft herhaaldelijk het aftreden van de president geëist, maar accepteert nu dat de door zijn partij geleverde ministers de eed onder Musharraf zullen afleggen. (Reuters, AP)