Ongepaste sms of chat kostte 25 leraren de kop

Zeker 25 leraren zijn vorig jaar ontslagen wegens het uitwisselen van ongepaste digitale berichten met leerlingen. Dat heeft de Algemene Onderwijs bond (AOb) deze week gemeld in Het Onderwijsblad.

De inhoud van de berichten gaat in enkele gevallen veel verder dan de verhouding tussen leraar en leerling toestaat, zegt de AOb. In Het Onderwijsblad citeert de bond een sms’je van een leraar aan een leerling: „Heb erg veel zin in je. Wil je me helpen klaarkomen?” En uit een e-mailbericht, eveneens van een leraar: „Lieverd, Het was zo heerlijk vanmiddag. Heb super genoten.”

Niet alle gevallen zijn zo extreem, stelt redacteur Dick Hollander in Het Onderwijsblad, „maar ook met die kleinere dingen is er al een grens overschreden”. Het gaat daarbij om flirterige tekstjes die via e-mail, sms of msn (chat) worden uitgewisseld.

Voor leraren kan de ontdekking van ongepaste berichtjes ernstige gevolgen hebben. Een leraar kan „eruit vliegen op grond van plichtsverzuim” als politie en justitie ermee gemoeid zijn, zegt AOb-advocaat Frans Lathouwers in Het Onderwijsblad. „Dat betekent dat hij ook het recht op een uitkering verspeeld heeft. Maar dat is nog niet het enige. Solliciteren naar een andere baan in het onderwijs, jeugdwerk heeft geen zin.”

Ook onderwijsadvocaat Willem Lindeboom ziet een toename van rechtszaken over ongepaste sms’jes en chats in zijn eigen praktijk. „Dat heeft vooral te maken met het feit dat de communicatievorm vrij nieuw is. Het is voor een leraar makkelijker geworden om buiten de les contact te hebben met een leerling.”

Volgens het ministerie van Onderwijs bepalen scholen vooralsnog zelf of ze richtlijnen opstellen over digitale communicatie.