Ombudsman: geen politieactiviteiten bij adrescontroles

Amsterdam, 10 maart. De Gemeentelijke Ombudsman heeft de Dienst Persoonsgegevens (DPG) van de gemeente Amsterdam terechtgewezen over adrescontroles. De dienst moet er op toezien dat als politieagenten meegaan ter ondersteuning van ambtenaren, zij geen onaangekondigde opsporingsactiviteiten uitvoeren. Dat schreef de Ombudsman in een vandaag verschenen rapport. Aanleiding voor het onderzoek was een klacht van een man die door de DPG werd bezocht wegens vermoedens dat er te veel mensen in zijn huis woonden. Een politieagent die alleen zou meegaan ter beveiliging, begon de bewoner vragen te stellen over eerder begane overtredingen. Volgens de Ombudsman mag de politie woningen betreden als zij vermoedt dat er onraad is, maar ze moet dat dan van tevoren aan de bewoner meedelen.