Nederland wordt duurzaam reisdoel

Hittegolven in Turkije, watergebrek in Spanje, CO2-verslindende vluchten naar Thailand: klimaatveranderingen zullen het toerisme duurzaam veranderen. En Nederland is hierbij een potentiële winnaar, zo blijkt uit een studie van Deutsche Bank.

Deutsche Bank voorspelt tussen nu en 2030 een verschuiving van de toeristenstromen van het zuiden naar het noorden. „Toeristen riskeren liever een dagje regen aan de Nederlandse kust dan het gevaar een week in de bloedhitte van Spanje door te brengen”, zegt analist Eric Heymann van Deutsche Bank.

Omdat brandstofkosten stijgen en tot 2012 ook het vliegverkeer bij de CO2-emissiehandel betrokken wordt, zal reizen per trein relatief goedkoper worden. Een goed spoorwegnet zal meer toeristen aantrekken. En landen met een aantrekkelijk aanbod voor fietsers hebben extra groeipotentieel. Allemaal pluspunten voor Nederland.

In de Nederlandse reiswereld ziet men de verschuivingen naar noordelijkere bestemmingen al. „Wintersporters die gaan skiën willen niet met hun plankjes in het groene gras staan. In plaats van Oostenrijk wordt nu al vaker Scandinavië geboekt”, zegt de woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen.

In september publiceert het Nederlands Bureau van Toerisme een vooruitblik voor de toerismesector in Nederland tot 2020. Klimaatverandering speelt daarin op dit moment nog geen rol.

    • Anne Huschka