Minder opnames na acute hartinfarcten

Het aantal mensen dat met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis werd opgenomen, is tussen 1995 en 2005 met bijna een derde gedaald. De daling was bij mannen (34 procent) sterker dan bij vrouwen (27 procent). Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. In 2005 belandden twaalf mensen per 10.000 inwoners van Nederland met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis.

Als mogelijke reden voor de daling noemt het CBS dat het aantal mensen met een te hoog cholesterolgehalte is afgenomen. Dat komt onder meer door een toenemend gebruik van cholesterolverlagende medicijnen. Ook veranderingen in levensstijl, zoals minder roken bij mannen, kunnen tot de daling hebben geleid. Een andere mogelijke verklaring is minder inname van transvetzuren. „In voedingsmiddelen die in de supermarkten worden verkocht zit steeds minder verzadigd vet verwerkt”, aldus een woordvoerder van het CBS. Het roken is een mogelijke factor voor de sterkere daling van ziekenhuisopnames voor acute hartinfarcten bij mannen: mannen hebben altijd meer gerookt, maar zijn ook meer geneigd met roken te stoppen dan vrouwen, aldus de woordvoerder.

Het totaal aantal ziekenhuisopnamen per 10.000 inwoners nam tussen 1995 en 2005 wel toe. De stijging bedroeg 17 procent. Vooral vanaf 2001 steeg het aantal opgenomen personen. Toen kwam er extra geld beschikbaar om wachtlijsten weg te werken. Bij mannen namen bijvoorbeeld ziekenhuisopnames voor sterilisatie en de behandeling van staar toe. Bij vrouwen nam ziekenhuisopname vanwege complicaties bij de zwangerschap toe, maar een precieze verklaring hiervoor heeft het CBS niet kunnen vinden.