Man United en Chelsea uit beker

Manchester United en Chelsea zijn zaterdag verrassend uitgeschakeld in de kwartfinale van de FA Cup, het Engelse bekertoernooi. United verloor thuis van Portsmouth met 1-0, Chelsea ging met dezelfde cijfers onderuit bij Barnsley dat speelt in de Championship, de tweede divisie van het Engelse voetbal.

Ook Premier League-club Middlesbrough verloor gisteren, op eigen veld, van een club uit de Championship. Cardiff City versloeg Boro met 2-0. In de laatste kwartfinale verloor Bristol Rovers uit League One (derde divisie) gisteravond van West Bromwich Albion uit de Championship. Het werd 5-1 voor de ploeg uit Birmingham. Spits Ishmail Miller maakte een hattrick.

Met Portsmouth bereikte slechts één club uit de hoogste afdeling de laatste vier. Dat is exact honderd jaar geleden. In het seizoen 1907-1908 was Newcastle United de enige topklasser in de halve finales van de FA Cup, het oudste bekertoernooi ter wereld. De club stootte toen door tot de finale, die met 3-1 werd verloren van Wolverhampton Wanderers.

Portsmouth kende het nodige geluk op Old Trafford. Manchester United creëerde kans na kans maar kon niet scoren. Op een zeldzame tegenaanval werd Milan Baros onderuit gehaald door doelman Tomas Kuszczak, die Edwin van der Sar had vervangen. Kuszczak kreeg rood. Omdat United al drie keer had gewisseld, ging Rio Ferdinand het doel verdedigen. Hij kon de strafschop van Sulley Muntari niet stoppen.

Barnsley, dat in de vorige ronde bij Liverpool had gewonnen met 2-1, versloeg nu titelverdediger Chelsea met 1-0. Kayode Odejayi scoorde laat in de tweede helft. Barnsley bereikte voor het laatst de halve finales in 1912. Toen won het ook de FA Cup.

Middlesbrough, met de Braziliaan Afonso Alves zo goed als onzichtbaar in de voorhoede, was kansloos tegen Cardiff. De enige niet-Engelse deelnemer aan de FA Cup stond al na 22 minuten met2-0 voor dankzij Peter Whittingham en Roger Johnson. De club uit Wales won de FA Cup een keer, in 1927.