Maleisische premier blijft aan na verlies

De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi heeft zich vanochtend laten beëdigen voor een nieuwe vijfjarige ambtstermijn, ondanks het forse verlies van zijn coalitie bij de zaterdag gehouden parlementsverkiezingen.

De coalitie die Maleisië sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië heeft geregeerd verloor bij de verkiezingen haar tweederde meerderheid in het parlement. Het Nationale Front (Barisan Nasional) van premier Abdullah had in het vorige parlement nog 90 procent van de zetels, en hield zaterdag 62 procent over.

Vooraf werd al verwacht dat veel kiezers van de grote Chinese en Indiase minderheden op oppositiepartijen zouden stemmen, maar zaterdag bleek dat ook een deel van de moslims, die ongeveer 55 procent van de bevolking uitmaken, Abdullah de rug toekeerden.

De oppositie had in de vorige kabinetsperiode in één van de dertien deelstaten van het land een meerderheid, maar behaalde zaterdag overwinningen in vijf deelstaten.

Abdullahs voorganger Mahathir Mohamad zei na bekendmaking van de uitslag dat hij er vijf jaar geleden verkeerd aan had gedaan om Abdullah tot zijn opvolger te benoemen. Hij riep de premier op tot aftreden. Abdullah liet weten dat hij daar geen reden tot zag en riep de bevolking op tot kalmte. (AP, Reuters)