Kranten noemen niet veel vrouwen

Rotterdam, 10 maart. Bijna tachtig procent van de binnenlandse berichtgeving gaat over mannen. Dit blijkt uit een onderzoek van de gratis krant DAG.

Het dagblad telde een week lang hoe vaak vrouwen worden genoemd in de Nederlandse kranten. Slechts twintig procent van de mensen die in dagbladen worden genoemd is vrouw. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) werd vorige week verreweg het meest genoemd.

Volgens DAG zijn er ook verschillen per krant. In de berichten over Geert Wilders kiezen veel kranten ervoor om alleen mannen aan het woord te laten, terwijl andere kranten ook vrouwelijke politici als Ayaan Hirsi Ali of Rita Verdonk erbij halen. De grootste onderlinge verschillen deden zich voor in de kranten van woensdag 5 maart. Op die dag stond er in nrc.next maar één Nederlandse vrouw, terwijl Spits vijftien vrouwen bij naam noemde.