‘Kraken chipkaart is veel goedkoper’

De ov-chipkaart kan op korte termijn tegen veel lagere kosten gekraakt worden dan verondersteld in onderzoek van TNO. Dat stelt de Duitse computerexpert Karsten Nohl van de Universiteit van Virginia na analyse van het TNO-onderzoek. Nohl was begin dit jaar verantwoordelijk voor een eerste ‘aanval’ op de beveiliging van de kaart tijdens een hackerscongres in Berlijn.

In opdracht van Trans Link Systems (TLS) onderzocht TNO de beveiliging van de chipkaart en kwam eind februari tot de conclusie dat kraken op termijn weliswaar mogelijk is, maar dat daarvoor benodigde apparatuur minstens 9.000 dollar zou kosten. Grootscheepse fraude met de kaart zou daardoor de komende twee jaar waarschijnlijk niet lonend zijn. Wel moeten de betrokken vervoersbedrijven die periode gebruiken om met een nieuwe, beter beveiligde chipkaart te komen.

Volgens Nohl is de kaart op korte termijn binnen enkele minuten te kraken met een simpele laptop. Vanmiddag presenteert hij zijn bevindingen op zijn website.

De producent van de chipkaart, NXP, is inmiddels van zijn bevindingen op de hoogte en heeft die besproken met TLS en TNO. TNO onderzoekt nu in opdracht van TLS of haar eerder gepubliceerd onderzoek alsnog aanvulling behoeft om misbruik van de chipkaart te voorkomen. Nohl zelf heeft daar zijn medewerking aan toegezegd.

Bekijk de website van Nohl via nrc.nl/chipkaart