Kamer negeert fantoom

De Tweede Kamer zwijgt vooralsnog over Fitna the movie. De oppositie houdt zich in, om de boodschap van de premier te steunen.

„Angstige Kamer mijdt debat over Wilders’ film”’, opinieerde journalist Rutger van Santen vorige week in de Volkskrant. De voorzitter van de Parlementaire Persvereniging maakte zich in de rechtse blogosfeer al eerder berucht met een column waarin hij verklaarde dat hij „altijd tegen de boevenbende van Wilders is”. Nu vindt Van Santen dat de Kamer een „perfecte aanleiding” laat lopen om „gezamenlijk op de plenaire vloer van de Tweede Kamer een standpunt te betrekken”. Vrees voor electorale schade, speculeert hij.

Het valt inderdaad op, dat zwijgen van de Tweede Kamer. Zeker nadat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) anderhalve week geleden opriep de film niet uit te zenden en premier Balkenende zich daar een dag later van distantieerde: de premier deed slechts een beroep op ieders verantwoordelijkheidsgevoel.

Normaliter zit de oppositie er bovenop als bewindslieden elkaar tegenspreken. Maar VVD-leider Mark Rutte wil volgens zijn woordvoerder nu even geen „politiek met een kleine p” bedrijven, al was een debat over vrijheid van meningsuiting onvermijdelijk geweest als het kabinet Verhagen niet had teruggefloten. Toegegeven: het is lastig zwijgen over iets dat de nationale veiligheid raakt en waarover het ganse land spreekt. Maar wat als Fitna niets nieuws bevat? Dan maakt de Kamer zich met terugwerkende kracht belachelijk als het al te grote woorden gebruikt.

Ook Femke Halsema (GroenLinks) vindt het „bizar” om over een „fantoomfilm” te debatteren. Zoiets kan ontaarden in een debat van Wilders tegen de rest, en daar is de Kamer niet voor. Al meent Halsema dat het een „ongelooflijk zwaktebod is dat het kabinet erin slaagt zelfs hierover ruzie te maken”, toch wil zij „het signaal van de premier aan het buitenland” niet ondergraven.

Alexander Pechtold (D66) snakt nog steeds naar „meer Wildersvrije dagen”, dus liet hij de zaak rusten. Premier Balkenende zou „die door Hirsch Ballin geschreven tekst” hooguit kunnen herhalen, schat hij in.

En Wilders zelf? Hij wil pas in debat nadat zijn film is vertoond. „Als er debat zou zijn over verbieden van de film, dat zou de PVV niet in de bankjes aanwezig zijn.”

    • Coen van Zwol