Japanse student kijkt anders

Japanse studenten letten meer op wat er in de achtergrond gebeurt dan Amerikaanse studenten, als ze een plaatje bekijken. Dat blijkt uit een studie van Japanse, Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers, die is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology. De onderzoekers wilden weten of Oost-Aziatische mensen meer op de groep letten bij het vaststellen van iemands emotie dan westerlingen. 39 Amerikaanse en 36 Japanse studenten moesten beoordelen hoe boos, verdrietig of blij een poppetje op 56 verschillende tekeningen keek. Op de achtergrond stonden telkens vier kleinere poppetjes. De Japanners beoordeelden een gezicht anders als de gezichtjes erachter een afwijkende emotie uitdrukten. Op Amerikanen had dat geen effect. Ook bleek uit metingen dat Japanners sneller naar de kleinere poppetjes keken. (NRC)

Lees het onderzoek via nrcnext.nl/links