‘Ik ben er helemaal klaar mee, met die Cruijff’

Het vertrek van Johan Cruijff wordt op De Toekomst drukken besproken dan de afgelaste topper PSV-Ajax. „Bij Ajax lullen ze meer over elkaar dan met elkaar.”

De C3 van Ajax in actie tegen NEC, eindstand 5-1. „Onze toppositie wat betreft opleidingen zijn we kwijtgeraakt”, aldus een supporter langs de lijn. Foto Bas Czerwinski 09-03-2008, AMSTERDAM. AJAX C-3 JEUGD. FOTO BAS CZERWINSKI voetbal jeugdvoetbal Czerwinski, Bas

Cees Banning

Het regent op de Toekomst, het sportcomplex van AFC Ajax. Bij de wedstrijden van de jeugdteams van de C2 en de C3 staan ouders, en andere supporters, in een lange rij van paraplu’s. Brian Toen schuilt samen met zijn vriend Henk Mous onder een grote zwarte paraplu en leest een sms-bericht. „We gaan definitief niet naar Eindhoven”, zegt hij tegen Henk. De topper PSV-Ajax gaat door politieacties niet door. „Misschien dat we toch naar Eindhoven zouden gaan om te shoppen”, grapt Toen. Shoppen? „Ach, je weet wel”, legt hij uit. „Beetje dollen met de boeren uit Eindhoven, maar ik lees nu dat we niet gaan.”

Omdat de wedstrijd PSV-Ajax niet doorgaat, bekijken de twee vrienden de wedstrijden van C2 en C3. „Met dank aan de politie”, grapt Mous.

De „topper met de boeren” ging niet door als gevolg van acties van de politiebonden. „Wij waren klaar om PSV op te rollen”, zegt Toen. „Dan hadden we het verschil met PSV kunnen terugbrengen naar drie punten, dan krijg je een heel andere competitie. Maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken.”

De bezoekers van de Toekomst hadden veel vertrouwen in de ontmoeting in Eindhoven met de lijstaanvoerder. „PSV heeft nog de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur van donderdag in de benen”, zegt een man van middelbare leeftijd in een grijze jas. „Dus wij zouden vandaag veel kansen hebben gehad. Het is niet anders. Maar als ik hoor wat die politie-jongens verdienen, geef ik ze groot gelijk. Het is een fooi, helemaal als je het vergelijkt met wat die jongens daar verdienen.” En hij wijst naar de Arena die op een steenworp afstand van De Toekomst ligt.

De politie-acties zijn aan de rand van het voetbalveld en in de kantine minder een onderwerp van gesprek dan de perikelen rondom Johan Cruijff. De legendarische nummer veertien stapte deze week op als technisch adviseur van Ajax na een onderhoud met de nieuwe trainer, Marco van Basten. De twee Ajax-coryfeeën zaten niet op één lijn. Ruim twee weken, van 19 februari tot 7 maart, duurde de officiële verbondenheid van Cruijff aan zijn oude club, nadat hij sinds zijn ontslag in 1996 als trainer van FC Barcelona vooral vanaf de zijlijn, met name via zijn columns in De Telegraaf, commentaar had gegeven.

„Omdat ik de jeugdopleiding snel op het niveau wil hebben dat bij Ajax hoort, moet er drastisch worden ingegrepen”, liet Cruijff in een persverklaring weten. „Ik heb daarvoor een duidelijk omlijnd plan gemaakt. Alleen wordt mijn visie niet gedeeld door de mensen die het moeten uitvoeren.”

Terwijl C3 scoort, haalt Patrick de Groot zijn schouders op als hem wordt gevraagd naar Cruijffs besluit. „Ik ben er helemaal klaar mee, met die Cruijff. Een fijne voetballer, en hij hebt van Ajax een wereldclub gemaakt, maar als-ie de handjes niet uit de mouwen wil steken moet-ie vanaf nu ook zijn mond houden.”

Urvin Donaten Rooi is vader van een van de spelers van Ajax C3. Hij verliest de wedstrijd tegen NEC C2 geen moment uit het oog, levert commentaar, en beantwoordt en passant vragen. „Bij Ajax lullen ze meer over elkaar dan met elkaar”, zegt hij. En Ajax moet de ambities aanpassen. „We zullen nooit meer in de top van de Champions League spelen.” En over de veel geroemde jeugdopleiding van Ajax: „Die is goed, deze jongens kunnen goed voetballen. Maar heb je wel eens bij de jeugd in Spanje en Italië gekeken? Daar loopt echt waanzinnig veel talent rond.”

Hij vindt het „jammer” dat Cruijff zo snel de handdoek weer in de ring werpt. „Ik was erg benieuwd naar zijn plannen met de jeugdopleiding. Die kan wel worden verbeterd, want onze toppositie wat betreft opleidingen zijn we kwijtgeraakt. Zowel nationaal als internationaal.” Als voorbeeld noemt hij Frankrijk, waar de jeugdopleiding bijna als „een staatszaak” wordt beschouwd en de clubs elkaar niet „dood concurreren.”

Ajax moet weer een voetbalclub worden, luidde drie weken geleden de hartekreet van de commissie van erelid Uri Coronel. De core business van Ajax, voetbal, was te veel bijzaak geworden, was de onderliggende boodschap van de commissie die onderzoek deed naar het beleid van de afgelopen tien jaar. „Ik deelde de conclusies van de commissie-Coronel volledig”, zegt Urvin Donaten Rooi. „En met Johan Cruijff als voetbaltechnisch architect twijfelde niemand eraan dat de club weer een nieuwe impuls zou krijgen. Nu zijn we, na een euforie van ruim twee weken, weer terug bij af.”

    • Cees Banning