Hongarije: klap voor regering

Een overweldigende meerderheid van de Hongaarse kiezers heeft gisteren in een referendum in Hongarije voor afschaffing van impopulaire maatregelen in de gezondheidszorg en onderwijs gestemd. De regering van de socialistische premier Ferenc Gyurcsány is aldus gedwongen om de in 2007 ingevoerde eigen bijdragen aan dokter- en ziekenhuisbezoek en de verhoging van het collegegeld weer af te schaffen. Bij een onverwacht hoge opkomst (ruim 50 procent) stemde 83 procent voor afschaffing.

Waarnemers noemen de uitslag een ‘persoonlijke nederlaag’ voor Gyurcsány die een beleid van bezuinigingen en hervormingen voert om het begrotingstekort – het hoogste binnen de Europese Unie – te bestrijden.

„Dit is een vernedering van de premier”, reageerde Viktor Orbán, leider van de rechts-conservatieve oppositiepartij Fidesz en organisator van het referendum.

De regering-Gyurcsány belooft in april aanstaande de maatregelen terug te draaien. De kleine liberale partij SzDSz in de coalitieregering, de grootste pleitbezorger van de eigen bijdragen, legt zich neer bij het verlies.

De uitslag van het referendum is volgens analist Gábor Török „het bewijs van de algehele ontevredenheid over het regeringsbeleid”.

Aan de vooravond van het referendum sprak de Europese Commissie haar steun uit voor Gyurcsány’s hervormingen.

Verwacht wordt dat Gyurcsány, om politiek te overleven, de teugels zal vieren. Maar volgens economen kan Hongarije zich dat gezien het begrotingstekort niet veroorloven.