Het geluk van Reker, de pech van Fontein

Maarten Fontein zou als algemeen directeur van Ajax te weinig affiniteit met voetbal hebben. De voormalige topman van Unilever werd een gebrek aan motiverend leiderschap verweten. Met een forse afkoopsom nam Fontein vorige week afscheid. De nieuwe algemeen directeur moet het boegbeeld van Ajax worden.

Hoe anders is dat bij PSV. Na het vertrek van voorzitter Rob Westerhof – oud-topman van Philips, geen verleden in het profvoetbal – kwam de club terecht bij Jan Reker. Als trainer van PSV, VVV, Roda JC, Willem II en MVV leerde hij de voetbalwereld kennen. En als voorzitter van Coaches Betaald Voetbal deed hij bestuurlijke ervaring op. De ideale algemeen directeur van PSV was gevonden.

In een tijdsbestek van acht maanden is Reker erin geslaagd uit te groeien tot het boegbeeld van PSV. Een succes is zijn functioneren nog niet. Na een paar maanden liet Reker hoofdtrainer Ronald Koeman vertrekken. De aankondiging dat de club binnen een paar weken een nieuwe coach zou hebben bleek een misvatting. Martin Jol en Fred Rutten kwamen niet, Sef Vergoossen werd als tijdelijke opvolger aangesteld tot Huub Stevens naar Eindhoven komt.

Bij de aanstelling van Stevens liet Reker weten dat Jan Wouters volgend seizoen assistent blijft. Ook deze uitspraak lijkt nu voorbarig. Voorts leefde Erwin Koeman maandenlang in de veronderstelling dat híj de enige kandidaat voor die functie was. Vorige week kreeg hij van Reker te horen dat gekozen wordt voor een ander. „Totaal respectloos”, stelde Koeman in het AD. Eerder werd keeperstrainer Joop Hiele op vreemde wijze afgeserveerd. Diens karakter zou te veel lijken op dat van Stevens; in werkelijkheid haalt PSV op aandringen van doelman Gomes een Braziliaanse keeperstrainer.

Het is vooral aan de prestaties van de voetballers van PSV te danken dat de nieuwe algemeen directeur in Eindhoven nog stevig in zijn stoel zit. Fontein had dat geluk bij Ajax niet.

Koen Greven

    • Koen Greven