Groningen zonder water na breuk

Door een breuk in een hoofdwaterleiding hebben ongeveer 220.000 huishoudens in de stad Groningen en enkele dorpen vanaf vannacht tot vanmorgen zonder water gezeten.

Door de lekkage viel de druk op het waterleidingnet weg. Omdat de locatie van de breuk niet eenvoudig viel vast te stellen, werd onder meer een helikopter ingezet. Uiteindelijk werd de gebroken leiding getraceerd op het industrieterrein Euvelgunne. Omdat daar geen mensen wonen, kon het zo lang duren voordat de exacte locatie werd gevonden, verklaarde een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst.

Vanmorgen om half negen was de breuk hersteld en kwam de watervoorziening weer op gang. Het waterleidingbedrijf adviseert burgers het water de komende dagen twee minuten te koken. Het bevat mogelijk restanten van grondwater of roest. Bovendien is het drinkwater tijdelijk gechloreerd, om bacteriënvorming tegen te gaan. Ook werden watermonsters naar het laboratorium gestuurd.

In Groningen is een crisiscentrum ingericht. Vanmorgen hadden zeker driehonderd mensen het daartoe ingestelde informatienummer gebeld met vragen over onder meer het kookadvies. Vanmorgen ontstond in de stad een stormloop op flessen water. De meeste supermarkten waren enkele uren na opening door hun voorraad flessen water heen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen draaide vanaf de storing zondagdiensten. Alle poliklinieken waren dicht, operaties werden opgeschort en patiënten mochten niet douchen. Tankwagens vulden de eigen watervoorraad van het ziekenhuis vanmorgen aan. Het Martiniziekenhuis had weinig last van de breuk. Alle operaties en polispreekuren gingen gewoon door.