Fred Flintstone met vrouw vol zweren

Theater Hol door Toneelgroep Bloody Mary. Tekst en regie: Marije Gubbels. Gezien: 7 maart Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 26 mei. Inl.: www.tgbloodymary.nl.

„Hoe weird kun je zijn?” vraagt dochter Puma die zich verschuilt achter een Gothic-outlook met sluik, zwart haar, zwartgestifte lippen en lijkbleek gezicht. Haar vader en moeder noemen haar liefdevol ‘Poem’, maar ondertussen wordt het arme kind door haar knotsgekke vader opgesloten in een prehistorisch openluchtmuseum. Deze bizarre, absurdistische voorstelling heet Hol en wordt gespeeld door het gezelschap Bloody Mary. Eerder zorgden regisseur Marije Gubbels voor het weemoedige stuk Visnijd over eenzame vissersvrouw.

Inderdaad, vader Evert is zo weird dat hij zijn gezin opsluit in de ommuurde steentijd. Hier moeten ze een week leven zonder verderfelijke hedendaagse zaken als internet, mobiele telefoon, een fatsoenlijke wc, stokbrood met brie. Vader Evert beeldt zich in dat hij een regelrechte nazaat is van ijsmummie Ötzi die in 1991 in de Tiroolse Alpen werd ontdekt. De neolithische man stamt uit 3150 voor Christus. Zover wil Evert terugkeren in het verleden. Acteur Rogier in 't Hout sleept vrouw en dochter meer in zijn plan. Hij creëert van stenen en een houtvuur de leefkring. Zijn vrouw (Lies Visschedijk) heeft last van fysieke onwelgevalligheid; ze koketteert daar behoorlijk mee. Uiteindelijk is haar gezicht overdekt met zweren en eczeem.

Hol is puur vermaak. Het gezelschap stapelt idioterieën op elkaar, totdat het je duizelt. Wanneer een bloedmooie vrouw de arena betreedt, wordt de hobby-archeoloog Evert helemaal overgenomne door zijn oerdriften. De roofdierhuiden staan deze vrouw zo mooi, dat Evert zijn handen niet van haar kan afhouden. Tot overmaat van ramp verzinkt zijn vrouw tot een ernstige mate van lelijkheid. Als zij naar de Antillen wil vluchten, is ze te laat. Evert gruwt ervan: „Dat is een malafide eiland, daar dumpen ze meisjes in zee”.

De terugkeer naar het stenen tijdperk is een beproeving. Tot troost zingen actrices Ilse Warringa en Rian Gerritsen weemoedige Zwitserse jodelliedjes. Het is allemaal geestig en vermakelijk, diepere betekenissen moeten we in Hol niet zoeken. Die dolgedraaide leraar Evert verwordt tot een in de tijd verdwaalde Fred Flintstone. Zeldzaam geestig en zeldzaam weird.