Film van de dag

Pierce Brosnan (links) als 007 en Joe Don Baker als Jack Wade in de James Bond-film Golden Eye. GoldenEye Year: 1995 Director: Martin Campbell Pierce Brosnan Joe Don Baker Based upon Ian Fleming's book PHOTOS12

GoldenEye. De eerste James Bond-film met Pierce Brosnan had een Nederlands aandeel voor wie 007 zeer beducht is: de in Amsterdam geboren Famke Janssen speelt de langbenige Russische femme fatale Xenia Onatopp, een ijskoude, sadistische brunette die mensen met haar dijen kan doden. Met de komst van Brosnan veranderde er nogal wat. Miss Moneypenny onderging een verjongingskuur en waarschuwt Bond voor ongewenste intimiteiten; Hare Majesteits Geheime Dienst wordt nu geleid door een vrouwelijke M (Judi Dench) die Bond toebijt dat hij een ‘seksistische, vrouwen hatende dinosaurus’ is. Maar veel blijft er (gelukkig?) ook hetzelfde: Russische schurken, de wodka-martini is ‘shaken, not stirred’ en de achtervolging met een tank over de Nevski Prospect is ouderwets allesverwoestend. (Martin Campbell,1995, GB/VS), SBS6, 20.30-23.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg