‘Een chip in de bal is een hele ingreep’

De FIFA stopt met tests in Engeland waarbij de voetbalscheidsrechters hulp krijgen van technologie.

De internationale voetbalbond FIFA heeft zaterdag besloten alle technologische experimenten rond het doel stop te zetten. Dat gebeurde nadat het internationale bestuur van voetbalbonden (IFAB) in krappe meerderheid tegen het invoeren van hulpmiddelen voor scheidsrechters had gestemd. Met de beslissing zal geen gebruik worden gemaakt van camera’s op de doellijn en een ‘intelligente’ bal, met een microchip die een signaal afgeeft aan de scheidsrechter zodra de bal de doellijn passeert. De voorzitter van de Engelse voetbalbond was „zeer teleurgesteld”, de directeur van Hawkeye, producent van het camerasysteem, zei „onthutst” te zijn.

Wat vindt u van het besluit?

Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterszaken KNVB: „Ik wist eigenlijk al dat dit er aan zat te komen. Ze willen gewoon eerst andere middelen uitproberen en de voors en tegens afwegen voordat ze een beslissing nemen. Over de test met een camera op de doellijn heb ik uit Engeland positieve verhalen gehoord. Hetzelfde geldt voor een chip in de bal, maar dat zorgt wel voor praktische problemen. Het is een hele ingreep.”

De IFAB gaf wel toestemming voor een experiment met twee extra assistent-scheidsrechters, die achter de doelen staan. Heeft dat nut?

„Geen idee, ik ken de stand van zaken niet. In Nederland hebben we geen tests met hulpmiddelen. Wij staan open voor vernieuwingen, maar zijn met handen en voeten gebonden aan wat de FIFA wil.”

Denkt u dat de scheidsrechter geholpen gaat worden door technologie of door extra mankracht?

„Dat durf ik echt niet te zeggen. De eerstvolgende bijeenkomst van de spelregelcommissie, die eventuele hulpmiddelen zou moeten invoeren, is in de herfst.”