Downloaden in fractie van seconde

Glasvezel tot aan de deur begint in Europa eindelijk realiteit te worden. Ook in Nederland, zo bleek tijdens het vorige week afgesloten Fiber to the Home-congres in Parijs.

„Jullie mogen mij gerust mailen, ik heb een 1 gigabit-verbinding in mijn kelder”, grapte Jonas Bergersson van Labs2 Group vorige week op het Fiber to the Home-congres in Parijs. Maar dat van die gigabit – ruim driehonderd maal de snelheid van ADSL – blijkt in elk geval geen grap. De Zweed heeft echt zo’n supersnelle verbinding in zijn woning in Lund. Dankzij glasvezel.

Glasvezel leek tot voor kort alleen voorbehouden aan landen als Zuid-Korea en Japan, maar de laatste tijd is fiber to the home – glasvezel aan huis – ook in Nederland verkrijgbaar. Wereldwijd bekleedt Nederland inmiddels zelfs een twaalfde positie. Dat is onder meer te danken aan glasvezelprojecten in en rond Amsterdam, Almere, Enschede en Eindhoven.

In veel gevallen zijn dit geen initiatieven van telecombedrijven of van kabelaars, maar van gemeenten of particulieren. „De situatie lijkt op het begin van kabeltelevisie”, zegt Henri Goes van glasvezelleverancier TKH. „Toen zag je ook initiatieven van gemeenten en groepen particulieren.”

Een jaar of tien geleden surften de meeste Nederlanders nog via de telefoon. Inmiddels heeft het merendeel van Nederland internet via de kabel of ADSL. Dat is ruim voldoende om filmpjes op YouTube te bekijken, maar nu steeds meer verschillende diensten via breedbandinternet worden aangeboden (van televisie tot telefonie) beginnen de huidige snelheden toch wat bezwaarlijk te worden.

Toegegeven: de nieuwste kabelmodems kunnen theoretisch al tot 100 Mbps en ook ADSL heeft zijn limiet nog niet bereikt. Wie IPTV (televisie via internet) wil, is aangewezen op ADSL+2 met maximale snelheden van 20 Mbps. VDSL (Very high bit rate Digital Subscriber Line) kan zelfs tot 52 Mbps, maar heeft als nadeel dat de afstand tussen de woning en de centrale niet groter dan 1200 meter mag zijn, terwijl dit bij ADSL 5 kilometer is. Voor VDSL moet ook nog eens glasvezel worden aangelegd naar de wijkverdeler.

Glasvezel kent deze beperkingen niet, behalve dat de aanleg nogal duur is. Voordeel van glasvezel is echter dat het ‘toekomstvast’ is en geschikt voor ontwikkelingen als HDTV en HD gaming (televisie en games in een hoge resolutie). Analisten gaan er van uit dat in 2020 glasvezel standaard een snelheid van 1 gigabit per seconde zal bieden. „Velen kunnen zich daarvan nog geen voorstelling maken”, zegt Karel Helsen, hoofd breedband van Draka Comteq. „Maar het is hetzelfde als wanneer je naar een woning met een grote zolder verhuist. Die is ook al gauw tot aan de nok toe gevuld.”

En wie eenmaal glasvezel gewend is, wil niet meer terug, verzekert Dirk van der Woude, programmamanager Glasvezel en Breedbanddiensten van de Gemeente Amsterdam. Tot voor enkele weken was hij een zeer tevreden XS4All Ultra gebruiker, nu surft hij zielsgelukkig via glasvezel. „Een film is in een split second opgehaald.”

Verhuizen naar een woning zonder glasvezel is ook voor IT-specialist Erwyn van der Meer ondenkbaar geworden. Net als Van der Woude zit hij op het Amsterdamse Citynet. „Ik heb nu 30 Mbps tegen 8 Mbps in het verleden, en zou nog wel meer willen als het betaalbaar wordt. Vooral de snellere uploadmogelijkheden zijn ideaal. Ik heb nu een eigen server draaien. Ook het uploaden van foto’s gaat makkelijker.”

Heavy users merken overigens nog wel dat ze in een wereld van ‘middelband’ leven. Verschillende onlinediensten voor film en muziek bieden volgens Van der Woude nog maar deel van wat de 50 en 100 Mb’ers kunnen trekken en duwen en ook de apparatuur voor draadloos internetten kan de hoge snelheden nog niet altijd aan. Van der Meer moest voor veel geld een nieuw type draadloze router aanschaffen.

Dat de honger naar steeds hogere breedbandsnelheden niet meer te stillen is bewijst Zweden, waar ADSL aanbieders het gevecht tegen glasvezel definitief hebben verloren. Sommige van deze bedrijven zijn daarom zelf maar op glasvezel overgestapt.

Achtergronden en congresverslag op ftthcouncil.eu

    • Jan Libbenga