Cartoonist: zend film Wilders uit

Geert Wilders moet zijn anti-Koranfilm, zodra die er daadwerkelijk is, gewoon uitzenden. Dat zegt de Deense cartoonist Kurt Westergaard vandaag in de Volkskrant. Westergaard is ondergedoken sinds hij wordt bedreigd naar aanleiding van zijn tekening in de Jyllands-Posten van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband in 2006.

Dat Nederlandse politici Wilders oproepen zijn film niet uit te zenden, vindt Westergaard onbegrijpelijk. „Er is in Denemarken geen politicus die dat zou zeggen. Dat zou zijn politieke ondergang betekenen. Een Deens politicus weet dat je de vrijheid van meningsuiting niet moet inperken.”

De cartoonist vindt dat moslims om moeten leren gaan met beledigingen. „Beledigen? Dat moeten ze maar leren. Politici worden elke dag beledigd. We leven in een tolerant land. [...] Moslims moeten als groep accepteren dat religie een privézaak is.”

Polarisering is hoe dan ook niet te voorkomen, denkt Westergaard. „Waren het niet de cartoons, dan was het iets anders geweest. Dit was onafwendbaar.”

De tekenaar, die op het punt staat naar zijn zesde schuiladres te verhuizen, heeft geen spijt dat hij de gewraakte cartoon maakte. De bedreigingen maken hem niet bang, eerder boos. „Mijn angst heb ik omgezet in woede.” Strijdbaarheid is geboden in de omgang met radicale moslims, vindt Westergaard. „In Europa hebben we niet toegegeven toen de nazi’s en fascisten ons bedreigden [...]. Nu is er een andere totalitaire macht die ons bedreigt, natuurlijk niet de moslims als groep, maar een aantal radicalen. Daar geef je niet aan toe.”

Gisteren gingen nog meer dan tweeduizend mensen in de Afgaanse stad Jalalabad de straat op om te demonstreren tegen de aanstaande film van Wilders en de Mohammed-cartoon.